LEDARE GOTLÄNINGEN
När försvarsminister Peter Hultqvist (S) igår besökte Visby var det som väntat locket på om beredningen av ny gasledning. Som Gotlands Tidningar på nyhetsplats skrev i går meddelade Hultqvist att regeringen får återkomma i frågan men gjorde även det viktiga tillägget att ”Ryssland vid flera tillfällen visat vad de faktiskt är kapabla till”.
Förhoppningsvis tyder det tilläget på en skepsis mot bygget från regeringens sida.
Ryska förhoppningar om ytterligare investeringar längs hamnen i Slite har den senaste tiden återigen blivit aktuella.
Redan sedan tidigare hyr regionen ut av sin ägo till den ryska staten. Under namnet Nord Stream 2 går nya projektet och för regionens del skulle givetvis en ordentlig slant i utdelning bli aktuell.
Det talas om 50 miljoner, givetvis ett hägrande belopp för regionen inte minst i det nuvarande ekonomiska läget där varje form av tillförsel är välkommet.
Samtidigt går det inte att bortse från de säkerhetspolitiskt allvarliga aspekterna om ännu en rysk hamnetablering faktiskt tillåts äga rum.
I denna fråga måste Gotlands och Sveriges trygghet ur ett mer långsiktigt perspektiv få stå i centrum snarare än endast den ekonomiska vinsten det skulle ge för tillfället.
I egenskap av ö är Gotland redan ett försvarsstrategiskt viktigt område, inte endast ur svenskt perspektiv vid en eventuell framtida konflikt utan även för andra.
Ett krasst faktum är dessutom att Rysslands agerande inte minst de senaste åren, precis som Hultqvist antydde, visat på ett ofta medvetet och för utomstående till en början oberäkneligt agerande.
I dagens geopolitiska läge skulle ett bygge som knyter oss än närmre Ryssland vara ett allvarligt och farligt steg.
Rysk energiverksamhet på svensk mark innebär dessutom i sig ett förhållande och en maktposition som bör beaktas noga.
När de två tidigare ryska gasledningarna byggdes i Slite hamn för sex år sedan gav den då sittande alliansregeringen, med Moderaterna i spetsen, klartecken. När en ny nu planeras har M svängt i frågan, till ett tydligt ifrågasättande.
”Det är av energipolitiska skäl och säkerhetspolitiska skäl”, motiverade utrikespolitiska talespersonen tillika förra försvarsministern Karin Enström (M) till SVT den 30 juni.
Utvecklingen den senaste tiden verkar ha övertygat allt fler om det problematiska med affären.
Bred politisk enighet vore önskvärt i detta fall och inte minst regeringen måste så småningom öppet bekänna färg.
Detta är inte en näringsmässig investering bland andra. Gotland må vara i behov av nya och viktiga intäktskällor, men i fall som så här intimt riskerar påverka Sveriges säkerhetsband är det viktigt att hålla huvudet kallt och se till de tänkbara konsekvenserna.
Även om dessa skulle vänta först längre fram i tiden.