Integration kommer underifrån
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förslaget berörde inte asylrätten. Men tanken var att invandrare som bröt mot svenskkontraktet skulle riskera eventuell bidragsförsörjning.
Kritiken från vänster var skarp. Men den tongivande socialdemokraten Luciano Astudillo, född i Chile, påpekade att moderaternas uppslag i högsta grad påminner om det "etableringskontrakt" för nya svenskar hans parti föreslog 2006, och sade sig villig att diskutera idén över blockgränsen. Sedan tystnade debatten.
Nu har "svenskkontraktet" återaktualiserats, sedan Per Schlingmann i samband med moderaternas arbetsstämma i Västerås meddelat att partiledningens inställning i frågan ligger fast. "Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, svenska lagar och de demokratiska värden som är basen för vårt samhälle" skriver han i en debattartikel.
Det är sant att den svenska integrationspolitiken har misslyckats.
Invandrares svåra situation på arbetsmarknaden, segregationen och graden av bidragsberoende bland nya svenskar är bevis nog. En rad kloka förslag och åtgärder har föreslagits för att komma till rätta med problemet. Flera av dem har lyfts av moderaterna. Men frågan är om "svenskkontraktet" är ett av dem.
Ett samhälle vilar på vissa kulturella föreställningar och grundläggande värderingar. Dessa fundament måste värnas, mångkulturen till trots.
Frågan är dock om det är statens roll att ringa in och formulera det svenska samhällets hörnpelare. Vad "integration" betyder i praktiken varierar över tid. Visst måste invandrare respektera svensk lagstiftning. Det måste också turister, och givetvis svenska medborgare - om de så kan härleda sina svenska rötter tusen år tillbaka i tiden. Givetvis är det viktigt att invandrare har klart för sig vilka rättigheter man åtnjuter i Sverige, vilka krav man kan ställa på omgivningen. Men det går alldeles utmärkt att förmedla den kunskapen utan ett "svenskkontrakt".
Tvärt om riskerar moderaternas förslag att leda tanken fel. Byråkrati och lagar är trubbiga redskap. Staten måste skapa goda förutsättningar, men ansvaret för att nya svenskar känner sig välkomna, och lär känna det svenska samhället, vilar inte på regeringens axlar. Den uppgiften måste med varm hand överlämnas åt civilsamhället.