Internet in på bara skinnet

Integritet. Gratistjänsterna blir en alltmer oumbärlig del av våra liv.FOTO: Janerik Henriksson/Scanpix

Integritet. Gratistjänsterna blir en alltmer oumbärlig del av våra liv.FOTO: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2011-09-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det sociala nätverket Facebook har figurerat flitigt i pressen den senaste tiden. Allra senast beror det på att deras förändringar inte uppskattas av merparten av användarna. Men det är egentligen inte särskilt intressant.

Då är det betydligt mer givande att fundera på vad som stod i tidningarna veckan innan. Då var det personuppgifter och integritet som var på agendan. Integritet är ju något av den moderna tidens främsta honnörsord. Den moderna människan värnar sin integritet, det är det mest värdefulla vi har. Så brukar det i alla fall låta och, visst, det finns mycket att säga för integritet.

Det finns en frihet i aldrig behöva bli iakttagen. Å andra sidan är till exempel övervakningskameror vid uttagsautomater rätt behändiga. Integritet är precis som alla andra företeelser föremål för de inskränkningar som krävs för att vi ska kunna leva tillsammans. Det är inte absolut utan snarare föremål för förhandling. Det bör också innebära att vi kan förhandla bort delar av vår integritet när vi så känner för det.

Tydligen känner vi för det rätt ofta. I våra moderna tider spenderar vi en stordel av vår tid online. Med ett fåtal undantag vill vi att de tjänster som tillhandahålls oss på Internet ska vara kostnadsfria. Vi har mer eller mindre vant oss vid det och ett av den moderna människans tydligaste kännetecken är hyperallergin mot att på Internet betala för saker vi i den fysiska världen aldrig skulle tveka inför.

Det krävs ingen större begåvning för att inse att det inte är gratis att bedriva internetverksamhet. Personal, utrustning, lokaler (som för Internetföretag tydligen även måste inrymma saccosäckar och biljardbord) plus energislukande serverhaller och så vidare. Kunderna vägrar att betala för tjänsterna så det enda som återstår är att försöka få in pengar från andra företag genom reklam.

När vi började kräva gratistjänster godkände vi även implicit att utsättas för så sofistikerad reklam som möjligt. En slags Faustliknande uppgörelse där vi visserligen fick ha kvar vår själ men vi gav upp delar av vår integritet. En helt okej affär för båda parter.

De nordiska dataskyddsmyndigheterna misstänkte att Facebook använder informationen den får av användarna för att bättre skräddarsy reklamen. Facebook svarade ärligt att det är på det viset. Media slår upp det som nyheter. Det är dock knappast nyheter i egentlig bemärkelse. Det kan dock vara värt att fundera på vad vi sätter för pris på vår integritet.