Intervju: Det är politikerna och inte EU som är felet

Politik2014-04-28 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det drar ihop sig till val till Europaparlamentet (EP). Vad anser europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) om arbetet i Bryssel?

Som moderat är du ju en del av EPP, partigruppen för konservativa och kristdemokrater. Hur skulle du beskriva EPP?

– EPP prioriterar europeiskt ansvarstagande, rättsstat, företagande och marknadsekonomi. Man kan säga att på det viset är det till stor del en blandning av traditionella mitten-höger-partier.

Hur skulle du beskriva de andra partigrupperna?

– I socialistgruppen finns det ju en del dedikerade socialister, exempelvis franska socialister är väldigt socialistiska. Och ibland känns det som att Europas socialdemokrater får mer utlopp för sitt socialistiska tänkande i den gruppen än vad som är möjligt på hemmaplan.

– Den kommunistiska gruppen, som Vänsterpartiet är med i, innehåller ett antal av de kommunistiska partier som styrde i Central- och Östeuropa och det präglar dem väldigt tydligt. Deras gruppledare hyllade för något år sedan i parlamentet oktoberrevolutionen och jag satt och funderade men hon menade faktiskt 1917.

Stämmer de svenska socialdemokraternas tal om EU överens med hur partiets parlamentariker arbetar i parlamentet?

– Ja, utom på en viktig punkt. Medan socialdemokrater i Sverige brukar vara väldigt noga med att beslut ska fattas i Sverige i de flesta frågorna medan deras europaparlamentariker vill besluta så många frågor som möjligt från Bryssel. De vill att exempelvis arbetsmarknadsfrågor ska beslutas i Bryssel istället för av arbetsmarknadens parter i Sverige. De står bakom beskattningsrätt för EU och deras budget var pådrivande att öka EU-budgeten. De vill föra upp mängder av frågor som egentligen är medlemsstatliga frågor såsom jämställdhetsfrågor. De tappar respekten för medlemsstaternas suveränitet.

Miljöpartiet, som sitter i den gröna gruppen, ger ju ofta sken av att vara kritiska till EU. Märks det i Bryssel också?

– Ja, de är kanske kritiska till EU men de är okritiska till sin politik. Det vill säga de är för beskattningsrätt för EU numera, vilket ju är jättekonstigt. Det är ett jättelångtgående förslag. De är för att EU ska detaljstyra svensk energipolitik.

– I stället för att vara för EU och kritiska mot den politik som ska föras säger de att är kritiska mot EU men är okritiska mot de förslag som kommer. Därför har vi fått den situationen nu att de är mer långtgående vad gäller vad som ska styras från Bryssel än något av de partier som är för.

Hur skulle du då beskriva ditt eget partis inställning till EU?

Moderaterna är tveklöst det parti som är starkast för att vi ska ha detta samarbete. Men vi vill att det ska fattas beslut på gemensam nivå om det som är gemensamt. EU är till för att vi ska hjälpa varandra att styra det gemensamma men inte för att vi ska styra varandra.

Spelar det någon roll vilka som sitter i Europaparlamentet?

– Det spelar stor roll. Har vi en majoritet har vi också majoritet för att rensa hinder, krångel och byråkrati som minskar öppenheten i Europa. Medan i nästan alla frågor vill socialdemokrater och nästan alla rödgröna införa nya regler och skapa nya hinder, inte alltid med avsikten att förhindra men i tron på att det är bättre att reglera allting.

Det är populärt att vara skeptisk till EU just nu och det verkar komma att prägla valrörelsen. Vad tycker du om det?

– Jag tycker inte att man ska vara skeptisk till EU men man ska vara skeptisk till politiken. Jag är skeptisk till att Socialdemokraterna vill centralisera många beslut, att de vill reglera väldigt mycket, att de vill detaljstyra svensk energipolitik från Bryssel. Men det är ju inte EU:s fel.