Intressant om skatter och välfärd

Politik2013-11-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tankesmedjan Katalys rapport ”Hälften kvar och hela framtiden” är ett intressant förslag om skatteuttaget och om hur man ska kunna behålla välfärden.

”Höga skatter är inte skadliga för ekonomin om de tas ut på ett bra sätt.

Med bland annat platt inkomstskatt på 35 procent, enhetlig moms på 25 procent, slopad bolagsskatt och ny fastighetsskatt finansieras varje år reformer för 266 miljarder kronor”, skriver de.

Att tänka nytt

Det här får säkert många att gå i taket i en tid när skattesänkningar står högt i kurs. Men Alliansens skattesänkningar har gett fel resultat och vi behöver tänka nytt.

Får man det med ett högre skattetryck då? Ja kanske, sedan skattereformen på 1990-talet har skattesystemet urholkats med olika skattesatser, ökade avdrag och med det ett samhälle som har gynnat de rikaste, medan de sämst ställda har fått stå utanför och se på.

Precis som H C Andersens ”Flickan med svavelstickorna”, som såg genom fönstret hur de rika firade jul, medan hon själv stod utanför och frös.

Rapporten vill häva utanförskap och förbättra välfärden, parallellt med en bättre miljö. Den öppnar för staten att låna mer.

Ett grundavdrag på 144 000 kronor, socialavgifter på 35 procent, som ska täcka försäkringarna och pensionen, punktskatter på miljö höjda med 20 procent och enhetlig moms. Slopad bolagsskatt kvittas mot beskattning av kommersiella fastigheter.

Trygghetsförsäkring

Med beräknade 266 miljarder i reformen ska pensionen kunna säkerställas till 75 procent av lönen. Trygghetsförsäkringen vid sjukdom och föräldraledighet stärks och arbetslöshetsförsäkringen görs om i grunden.

Golvet höjs, ingen ska få mindre än 12 000 i månaden i a-kassa eller sjukersättning minus den obligatoriska medborgaravgiften på 1 500 kronor.

Mycket av förslaget kan säkert ganska snart realiseras om viljan finns. Det sociala skyddsnätet är för svagt idag och måste förbättras. Det här verkar vara mer genomtänkt än medborgarlön. Socialdemokraterna och fackföreningarna pratar ofta om höjt tak i a-kassan, men man glömmer att golvet kan vara hur lågt som helst. Och med dagens försämringar hamnar allt fler under skälig nivå. Jag hoppas Analys rapport kan bli en början på en ny fräsch politik, även om jag kan ha betänkligheter mot en del saker.

Hårdare samhälle

Samhället har blivit hårdare, det kunde vi se på Kalla fakta i TV4 10 november. Kommuner hyr in ”experter” som Jonas Reinholdsson på Kommunflex, som lär ut hur man ger avslag på assistanshjälp till behövande som tidigare har fått hjälp.

Ett land som ratificerat FN-konventionen kan inte begränsa redan etablerade rättigheter, menar Thomas Hammarberg före detta generaldirektör för Amnesty.

Extra tråkigt var det även Region Gotland har anlitat Reinholdsson, och det märks när flera anhöriga till funktionshindrade protesterar mot indragen hjälp. Jag hoppas Hanna Westerén kan förklara hur man tänkte där. Har vi inte råd att ta hand om dem som verkligen behöver det, hur ska vi då ha råd med någonting alls?