JAG byggde det moderna Sverige

Politik2008-02-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fysisk och själslig styrka går inte alltid hand i hand. Den fåfänge Johan August Gripenstedt (signaturen JAG) var alltid elegant klädd i svart rock och vit halsduk. Han var finlemmad och mager, med en sjuklings febriga ögon. Han led också under långa delar av livet av olika krämpor. Åderlåtning och huskurer till trots.
Men Gripenstedt var en av de drivande krafterna bakom de stora reformer under 1800-talets mitt som lade grunden för det moderna Sverige.

I riksdagen och som finansminister var Gripenstedt en tongivande liberal, känd inte bara för sina åsikter utan också sin retoriska skicklighet och övertalningsförmåga. Inspiration hämtade han från den franske ekonomen och journalisten Frédéric Bastiat, vars böcker förresten än idag läses med stor behållning. Liksom förresten tidningen The Economist, som fanns redan då och som Gripenstedt prenumererade på.
Härifrån förstod Gripenstedt att protektionism, skråväsende och merkantilism höll landet kvar i fattigdom. Han var lika övertygad om att med infrastruktursatsningar och närings- och handelsfrihet så skulle Sverige bli rikt. Trots konservativt motstånd föll tullmurarna snart som dominobrickor.

Och resultatet lät inte vänta på sig. Under perioden 1870-1964 var Sverige världsledande i tillväxt - efter Japan (intressant kanske, i sammanhanget, att svenskarna ibland kallas nordens japaner). Den folktomma och fattiga före detta stormakten i Europas utkant utvecklades till ett av världens absolut rikaste och modernaste länder. Defaitism och nostalgi förbyttes i försiktigt hopp och sedan i framtidsoptimism.
Om allt detta berättar Per T Ohlsson i sin biografi "100 år av tillväxt" som återutgavs av Timbro i uppdaterad form under förra året. Det är en bra och viktig bok. Borgerligheten i Sverige är annars ganska historielös. Istället är det teknikutveckling och den nya ekonomin för hela slanten. Till skillnad från socialdemokraterna, som har sin Svenska historia, som handlar om hur fackrörelsen byggde Folkhemmet och lyfte arbetarklassen ur fattigdom, inskriven i DNA:t.

Vi behöver en berättande borgerlighet, som kan sätta in sin politik i ett historiskt sammanhang. Som kan berätta att Sverige fram till socialdemokratins radikalisering på slutet av 60-talet hade ett lägre skattetryck än genomsnittet för OECD-länderna. Att den svenska frihandelstraditionen sträcker sig nästan 150 år tillbaka i tiden.
Att det alltså var en sådan ekonomisk liberalism, i kombination med svenskarnas goda arbetsmoral och entreprenörsanda, som låg till grund för välståndet under 70-talet. Det decennium då socialdemokraterna inför ett slags offentlig köpfest överbelånade Sveriges ekonomiska och kulturella kapital, en skuld vi betalar tillbaka än idag.
Att Sverige inte bara är Per Albin Hansson. Utan minst lika mycket Johan August Gripenstedt.