Jag firade freden på Wallins kafé
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tänkte så när jag läste att Christer Engelhardt (s), hade frågat näringsministern om hon avsåg att stödja etanoltillverkning på Gotland, med sockerbetor som basråvara. Och därmed ge sockerbetsodlingen en ny chans.
Men inte har Engelhardt när det här skrives, fått något erkännande för sin sockerbetsomtanke inte! Det är ju något av det speciella med vår svenska demokrati.
Den medger oss be våra motparter att politiskt dra åt helvete, men har så fruktansvärt trögt att få till ett endaste litet erkännsamt ord! När någon gjort något som stämmer med de egna idéerna!
Borgerlig högerkrok
Skulle det inte vara en förstärkning av demokratin om vi tog till oss den umgängesformen också? Till den här bilden hör att Christer inte fick något positivt svar precis, men det kommenterar han själv.
Det har uppstått lite kurr i det allierade lägret. Folkpartiets partisekreterare har blivit lite sur, och sagt att centern gått för långt åt höger.
Det ska dom säga tänkte jag, dom är ju ungefär lika högra allihop. Vad har till exempel folkpartiet kvar av sin liberalism? Från den tiden när dom var nykterhetsfolkets och de frikyrkligas parti? Eller Bengt Westerbergs-epoken?
Hade folkpartiet fortsatt bjuda de borgerligt/frikyrkliga på en politisk hemvist hade vi väl inte haft kristdemokraterna idag?
Sedan är det väl så att Reinfeldt-falangen inom moderaterna har spillt lite av sitt högraste efter sig i sin marsch mot mitten. Det har ju tacksamt tagits upp av Maud Olofsson!
Ärkemoderaternas skam
Men det finns ärkemoderater kvar. Vi hörde häromdagen när hon, den efter tio dagar sparkade kulturministern i sin första intervju nu efter, menade att "min förseelse var väl inte värre än att den kunde överses med".
Det säger hon efter sexton års smitande från TV-licensen! Finns det ingen skam i de ärkemoderata kropparna?
Det har uppstått konflikt mellan Vägverket och någon näringsidkare om texten på en skylt. Skylten har text enbart på engelska. Vägverket kräver att i Sverige skall skyltars text vara på svenska, men skyltuppsättaren är envis, och vill inte ändra sig. Vägverket har självfallet i grunden rätt, men finns det då ingen som har tänkt på möjligheten att skylten kan ha sitt budskap på båda språken?
Dom här språknedlusarna borde göras medvetna om att vi är ännu mellan en och en halv och två miljoner svenskar, som inte hade engelskan som kärnämne i skolan.
En annan språkfråga som kan vara värd en liten analys: Varför talar man om "gärningsman" eller "gärningsmännen", bara när det gäller den eller de som gjort något ont? Finns det inga goda gärningsmän? Eller kvinnor för att nu inte feministerna skall bli sura?
Positiv kommendering
Wallins kafé i Katthammarsvik skall upphöra sägs det. När jag hör det känner jag ett visst mått av sorg. Där var vi nämligen ett gäng från beredskapsförläggningen vid korset i Gammelgarn, och firade att det blivit fred, datumet var den 8:e maj 1945.
Morgonen därpå upplevde jag nog den mest positiva militära kommendering som kan tänkas. Vi var en grupp på sju man som kommenderades till Gammelgarns kyrka att avlösa klockarn i den timmeslånga ringning för freden som pålysts i alla landets kyrkor! Det var lite annat än ålning medelst hasning det!!
Och nu på måndag är det så dags igen, Det är gladjazzens måndag på Borgen! De dagledigas nattvard med Gotländska jazzlaget! Kom dit Du med, Borgen har nog fler extrastolar!