Jag gillade bäst när jag fick leda kommunrevisionen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Jag trodde inte att det skulle gå så. Vi hade så goda betingelser för verksamheten. Men sen insåg jag ju, att man lade ner Försvaret. Riksdagen hade beslutat om evig fred.
- ?
- Vi har ingen möjlighet längre att försvara Sverige. Nu utbildar vi en specialstyrka för insatser utomlands. Om den funnits klar 2003, hade USA då tvingat oss att gå med i Irak?
C-G är socialdemokrat av födsel och har stort politiskt intresse, som mycket riktats mot den sociala sidan. Han har varit med i de flesta nämnder på den kanten: socialnämnd, hälsovårdsnämnd, sjukvårdsstyrelsen, omsorgsnämnd (benämningarna har skiftat).
- Något bra du varit med och genomfört?
- På 80-talet var det stora motsättningar om barnomsorgen. Borgarna värnade om dagmammorna, vi ville ha kommunala dagis.
Dagmammor i grupp
Då skrev jag ett program för partiet, som gick en medelväg. Om dagmammorna arbetade i grupp kunde de stödja och avlasta varandra. Mycket säkrare för både dem och barnen än en ensam dagmamma. Det fungerade sen mycket bra. Men snart ville också unga borgerliga mammor ha dagis.
- Vilket uppdrag har varit intressantast?
- Jag gillade att vara ordförande i kommunrevisionen 1998-2002. Vi hade insyn i all kommunal verksamhet. Vi gjorde nytta. Vi försökte stödja förvaltningarna och tillsammans rätta till felaktigheter.
Ändå har vår revision svenskt mästerskap i att föreslå nekad ansvarsfrihet.
Både kommunstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och de tre vårdnämnderna ifrågasatte vi ett år. Jag fick medverka vid ett seminarium om det på KomEk:s mässa i Malmö. Fast kommunfullmäktige beviljade förståss ansvarsfrihet i slutänden.
- Du har under två perioder sett kommunfullmäktige uppifrån som ordförande. Hur ser du på de maktväxlingar vi haft?
- Nu talar den gotländska Alliansen om bättre företagsklimat. Det är bra. Men jag är skeptisk till att av rent ideologiska skäl lägga ut mer offentlig verksamhet på privata företag.
Betyder smidighet att man vill laglöshet? Ibland kan man få ett intryck att en del företagare tycker det är osmidigt när kommunen följer lagen.
- Har du andra minnen från ditt långa politiska liv?
- Man kan faktiskt få inflytande även om man förlorar i en votering. På 80-talet gällde det ny busstation. Centerstyret ville göra en stor bussterminal, med stensättning ända in till muren för att få plats att ställa upp alla bussar. Då tog jag i sista stund upp ett förslag i min grupp om att bara göra en busstation med väntsal och uppehållsrum för chaufförerna men nattparkering för bussarna nånstans i utkanten av stan.
Bertil Wiberg talade för det på fullmäktige, men vi förlorade förståss i voteringen. Ändå blev det sen just så.
Varför förlorade socialdemokraterna valet på Gotland? C-G är en siffernisse, som alltid analyserade valen ner på kvartersnivå.
- Folk ville ha lägre skatt, mer privat verksamhet - kanske? Har vi skött oss dåligt?
- Hur ser du på partiets utveckling? I många år var du ordförande för Gråboföreningen.
- Avvecklingen av kollektivanslutningen var en katastrof för föreningsverksamheten. Då bildade facken egna s-föreningar. Det betydde att vi inte längre såg några kommunalare eller metallarbetare i våra geografiska föreningar. Kvar blev några tappra som inte är med i LO. Våra bästa möten hade vi när alla var tillsammans.
- Som officer gick du i pension tidigt - bara 55 år. Vad gör du nu?
-- Servar min fru som ännu jobbar.
God hemmaman alltså. Med åtskilliga uppdrag, det vet jag. Något som heter Kooperativ utveckling ringer just. Så är det nåt med länsteatern, samt skötebarnet: ordförande i Gotlandskorpen och med i Rikskorpens styrelse.