Jag lär mig påverka miljön
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mina barndomsår minns jag väl och det var varmast i juli och det var definitivt en vit och kall jul. Nu verkar det som om augusti har övertagit julivärmen och januari tar mer och mer över decembervädret.
Den enklaste lösningen på kort sikt vore kanske att förskjuta årets månader en månad så blir ordningen återställt. I alla fall enligt kalendern.
USA:s viktiga roll
Men någon lösning är det givetvis inte utan det handlar om mycket svårare åtgärder. Det hjälper inte att ropa på hjälp eller att någon annan skall ordna det. USA anslår ofantliga summor för att utforska rymden och vi blir djupt engagerade i detta speciellt när vi har en svensk i rymden.
USA måste inse att de måste spendera mer pengar på hemmaplan för att påverka och motverka nuvarande miljöutveckling. Att skriva på Kyotoavtalet vore ett viktigt steg.
Oavsett vilka beslut som vi politiker fattar, så måste jag som individ förstå att jag också har ett ansvar för framtiden. Vad kan vi då själva göra? Ja, ett tips är att läsa Slutbetänkandet som Stefan Edman presenterade i juni 2005. Den handlar om hur hushållens konsumtion ska bli "smartare" för plånboken, hälsan, miljön och det globala resursutnyttjandet.
Ett 60-tal förslag läggs, om energi, bilar, kemikalier, design, sociala värden med en rad vinn-vinn-effekter för ekonomi och ekologi.
Gotlands energiomställning
Den tydliggör på de viktiga områdena för oss människor hur vi genom att förändra vår konsumtion kan bidra till att förändra vår miljö. Det går dessutom att använda materialet som studiecirkel.
Jag inser själv att jag har mycket kvar att göra, men jag lär mig mer efterhand och därmed förändrar jag mitt konsumtionsmönster till gagn för miljön.
På Gotland har vi stora möjligheter att dra nytta av den nödvändiga förändringen som klimatförändringen tvingas oss till.
Gotland har goda möjligheter att bejaka den pågående energiomställningen och kan därmed också skapa arbetstillfällen på Gotland. Kommunen har ett viktigt ansvar att driva på i dessa frågor.
Det blir dock ingen lätt uppgift. Utan det finns många särintressen som vill nyttja vår mark. Vi behöver mark för att bygga bostäder och för att utveckla turismen. Bönder vill producera livsmedel och bioenergi.
Samtidigt ropar många på fler våtmarker och vi måste säkra vattentillgången och vattenkvaliteten. Kalkindustrin behöver mer mark och andra vill bevara samma mark.
Vindkraften kan byggas ut mer, men de boende i närmiljön som påverkas är negativa. Det är ingen lätt uppgift att balansera alla de olika intressena och i samband med kommunens arbete med vision 2025 så synliggörs motsättningarna. Det blir ingen lätt uppgift för den nya spretiga alliansen att sy ihop Vision 2025 med en översiktsplan.
God jul till många
Så här i juletider brukar man önska god jul och det kan bli många. Jag skall dock begränsa mig. Den hårt arbetande nattpersonalen på Regnbågen förtjänar en julhälsning. Eija brukar ringa mig om diverse frågor och håller mig varm.
Jag tillönskar mina partivänner en lugn och vilsam jul. På nyåret börjar allvaret och vandringen för ett maktskifte år 2010.
Till sist tillönskas Jan Lundgren en skön jul tillsammans med familjen. Han har snart varit fri från politiken i två månader. När jag träffade honom i veckan var han lycklig som ett barn när han hade fyllt i almanackan för nästa år och såg att den inte var fullsmockad.
God Helg!