Landsbygden och jordbruket är osynliga i Tidöavtalet

POLITIK2022-11-02 08:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Det är en annorlunda värld vi ser. Inflationen i landet är på nivåer vi inte sett på 30 år. Situationen är liknande runt om i världen. Historiskt har man sett att dyr mat och otrygghet skapar politisk och social oro. 

Vikten av trygg livsmedelsförsörjning är känd sedan bland annat romartiden och franska revolutionen. Centerpartiet har alltid sett landsbygden och gröna näringarnas enorma potential i dessa frågor. Många partier talade vitt och brett om landsbygden under valrörelsen och lovordade jordbruket. Flera av dem ingår i nya konservativa regeringsunderlaget. 

Jag tycker de sviker landsbygden och jordbruket i sitt Tidöavtal. Det finns inte ett ord om självförsörjningsgrad. Jordbruk och livsmedel omnämns i samband med djurvälfärd och landsbygd endast i samband med sjukvård. 

Den nya energipolitiken är ett svek mot de affärsmöjligheter som finns med grön omställning. Att minska reduktionsplikten och därmed inblandningen av förnyelsebara bränslen är ett ta bort en framtida intäkt och utvecklingsmöjlighet för de gröna näringarna och Sveriges landsbygder. 

Tyvärr tror jag att vi kommer se flera vallöften svikas. Första tomma vallöftet var det om tio kronor sänkt pris vid pump. Konservativa regeringen gynnar fortsatt fossilbränsleberoende och därmed Putin och Rysslands oljeexport. Det är i sin tur ett svek mot Ukraina. Den påverkan som kriget har på oss är inget i jämförelse med de uppoffringar som det ukrainska folket får göra. Nationalismen håller på att ta ett isande grepp om Sverige. 

Det ska bli spännande att se vilken riktning det nya styret på Gotland tar. Det verkar som att Socialdemokraterna tar över socialnämnden från Moderaterna. I frågan om äldreboenden så får M vika ned sig. 

S tycks även ta ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Frågan är om S klarar att hålla Moderaterna stången i frågan om skolorganisation. Den spridda skolorganisation vi har är nödvändig för att barnfamiljer ska kunna bo och verka över hela ön. För de familjerna är närhet och tillgång till service viktiga för att minska bränslekostnaderna. 

Moderaterna tycks behålla arbetsmarknadsfrågorna på Gotland. Frågan är om de lokalt kommer driva på mot samma restriktiva och strama politik som vi ser att konservativa regeringen gör på riks. 

Slutligen är det synen på ekonomin. I vårt samarbete under förra mandatperioden har M varit tydliga med att hålla en buffert i budgeten samt restriktivitet med skattebetalarnas pengar. Socialdemokraterna verkar vackla betydligt i syn på kommande skattehöjningar. Det kommer verkligen bli spännande att se hur deras samarbetsavtal ser ut. För oss i Centerpartiet är en skattehöjning förödande för hushållens ekonomi i en redan tuff ekonomisk situation. 

Ha det gott.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.