Jakten på ny partiledare

Politik2007-01-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det som borde vara något av det finaste förtroendeuppdraget, som finns i Sverige, att vara ordförande för socialdemokraterna, tycks inte var så lockande. Nu är ju partiets process och kultur för att vaska fram nya partiledare lite underlig. Men raden av kvinnor som tackat nej börjar bli väl lång.
På sitt sätt är det kanske inte så underligt om det inte blir någon kandidatrusning till uppdraget att leda Sveriges största parti, som i senaste valet fått en rejäl snyting av väljarna. Och det finns mycket att ändra på inom partiet och dess politik. Dessutom är partiledarskapet ett mycket utsatt jobb med ständig mediabevakning. Förutom att det dagligen ska hanteras ett tiotal mycket svåra knäckfrågor, där hur än beslutet blir, så kommer stora grupper att bli besvikna och arga.
Det socialdemokratiska partiet är genom sin storlek och långa regeringsinnehav egentligen flera partier i ett. Styrkan hos partiet har alltid varit att hålla ihop alla politiska intressen, som inte bara handlar om höger och vänster, utan också unga och äldre, facket och kvinnorna, liksom de för och emot kärnkraft och EU. Liksom spänningen mellan riksperspektivet och kommunernas behov. Det är ett jättejobb att hålla ihop denna partibildning och det kanske inte är så underligt att en rad duktiga kvinnor tackat nej. Men än återstår några duktiga kvinnor!
Media målar nu upp bilden av att Mona Sahlin blir partiledare om hon själv vill. Samtidigt förs bilden fram av att hon inte har ett helhjärtat stöd i partiets alla delar. Det stämmer nog. Jag har ju själv fört fram en hel del reservationer mot henne som partiledare. Men om det skulle bli Mona Sahlin, så kommer naturligtvis hon att som alla andra att växa med uppgiften och kunna utmana högeralliansen och moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Men Mona Sahlin är inte vald än. Inte ens föreslagen av valberedningen.
Jag hoppas och tror att valberedningen jobbar med en lösning där ett lag av personer bildar ny partiledning. Partiledaren är självklart viktigast, men partisekreteraren och riksdagsgruppens ledare är också mycket viktiga. Huruvida Ulrica Messing har sagt definitivt nej eller inte, är inte helt klart. Hon nämns i Dagens Nyheter som kompromisskandidat om inte Mona Sahlin får medlemmarnas stöd.
Jag tycker inte Ulrica Messing är någon kompromisskandidat. Ställer hon upp är hon en given och bra partiledare, som redan nu är jättebra, har stort stöd och är omtyckt. Och hon kommer att växa i rollen som partiledare mycket snabbt. Ovissheten om vem som blir ny partiledare är fortfarande stor.