Jämställdhet en mansfråga
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var svenska män som på de mest avskyvärda sätten sexuellt utnyttjade denna unga sexslav, en vanlig 16-årig kvinna. Sedan 2004 när vi såg filmen har det blivit allt fler svenska män som på detta omänskliga sätt utnyttjar unga kvinnor från länderna på andra sidan Östersjön. Trafficking, sexslavhandeln med unga kvinnor har bara ökat.
Det är rätt som Lennart Lindgren skriver att männen är bättre än manssamhället. Det stora hindret för att snabbare nå jämställdhet mellan könen är manssamhället och dess knäppa mansroll. Egentligen är det fantastiskt att vi har så många fina och underbara män, som vågar vara goda, riktiga män, när vi har ett bitvis så perverterat manssamhälle. Jag blir lycklig när jag ser alla vettiga och i sin mansroll trygga män, som finns i alla åldrar.
Däremot bli jag beklämd och tycker synd om alla rädda män, som måste använda sig av allehanda härskartekniker för att hävda sig mot kvinnorna. Chefer, politiker, direktörer och andra män, som använder de fem härskarteknikerna mot kvinnorna, tycker jag är ynkliga. De fem vanligaste härskarteknikerna handlar om att män osynliggör kvinnorna, att de helt enkelt struntar i dem. Eller också kan män förlöjliga kvinnorna. Fördumma dem, typexemplet är alla blondinhistorier. En tredje metod är att undanhålla information, så de inte kan påverka på samma sätt som männen. Den fjärde härskartekniken är dubbelbestraffning. Oavsett vad kvinnorna gör eller säger så nedvärderas och bestraffas de. Och den femte är att påföra skuld och skam och få kvinnor att skämmas och tro att det är deras eget fel. Att det är kvinnans eget fel att de blir våldtagna, till exempel!
Trots det negativa, så finns det mycket hoppfullt. Kvinnorna finner sig inte i att vara förtryckta av männen. Inom politiken tar allt fler kvinnor allt fler ledande positioner. Socialdemokraterna kommer nästa vecka att välja sin första kvinna, som partiledare och Frankrike kan få en kvinna, Ségolène Royal, som president i det franska manssamhället. Och bland vanliga män på Gotland och i Sverige finns en allt större självklar jämställdhet. Allt fler män blir trygga i en jämlik och jämställd mansroll. Kvinnorna har redan förändrat sin kvinnoroll ett stort steg. Nu återstår för männen att göra sin stora förändring av mansrollen. Jämställdhet är sannerligen en mansfråga.