Jämställt med arbetarrörelsen

Politik2005-07-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
S-kvinnor och LO presenterade igår ett gemensamt program för ett jämställt arbets- och familjeliv. Det är fyra områden som S-kvinnor och LO framförallt vill lyfta fram. Det är ett mycket bra initiativ som S-kvinnor och LO kommer med. Jämställdhet och feminism är bland de mest debatterade frågorna under Almedalsveckan och i den allmänna debatten. Det går alldeles för sakta framåt, inte mycket har hänt på jämställdhetsområdet de senaste åren.
Det socialdemokratiska partiet behöver onekligen några som stöter på i jämställdhetsfrågorna, det egna nätverket Feministas har inte kommit så långt ännu. S-kvinnor och LO är tydliga med att kön- och klassförtryck måste motarbetas samtidigt. Det är de arbetande kvinnorna som har sämst löner, sämst arbetsvillkor och som har oregelbunden eller obekväm arbetstid. 13 procent av LO-kvinnorna skulle dessutom vilja jobba mer, men de är låsta i deltidsarbeten.
SACO-män är i andra änden, de har höga löner, goda arbetsvillkor och få som arbetar obekvämt. Det är bara en procent av SACO-männen som arbetar mindre än de egentligen vill.
Det är mycket vällovande att S-kvinnor och LO nu knyter ihop kön och klass, för det hänger ihop. Det är samma strukturer och samhälle som utöver förtrycket.

Heltid en rättighet
Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. Idag jobbar mer än 170 000 kvinnor ofrivilligt deltid. Inom exempelvis sjukvården och detaljhandeln finns tjänster som bara är deltid, det går inte att få en heltidstjänst utan att bli chef eller föreståndare. Det leder till att många kvinnor inte kan försörja sig själva och fortsätter vara beroende av andra och många tvingas stämpla trots att de vill arbeta mer.
På Gotland har majoriteten med socialdemokraterna i spetsen sett till att heltid ska bli norm för arbete i Gotlands kommun. Om man som anställd inom Gotlands kommun vill jobba deltid under perioder så är det möjligt, heltid blir rättighet och deltid en möjlighet.
Det gör också Gotlands kommun till en bra arbetsgivare. Det är också ett krav från S-kvinnor och LO att de offentliga arbetsgivarna ska bli föregångare och mönsterarbetsgivare. Visst, har Gotlands kommun en del kvar att när det gäller inflytande, stress och rehabilitering. Genom att medvetet arbeta med arbetsgivarfrågorna och en majoritet som är intresserad av att ha friska och duktiga anställda så tas små steg hela tiden. Gotlands kommun kommer att bli ett föredöme om inte borgarna får ta över, för de vill inte satsa på de anställda på samma sätt som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Bland annat var de borgerliga på Gotland emot rätten till heltid.

En tredjedel var
S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul ställer krav på en individualiserad föräldraförsäkring. En individuell föräldraförsäkring krävs för att männen ska ha möjlighet att vara hemma med sina barn och för att kvinnorna ska kunna vara hemma, men inte låsta i hemmet. S-kvinnor och LO vill att föräldraförsäkringen delas i tre delar och en varje förälder har en del och den sista tredjedelen får föräldrarna dela som de vill.
Tryggare anställningar är också viktigt för att skapa ett jämställt samhälle. Idag har många kvinnor tidsbegränsade anställningar, vilket är mindre vanligt bland männen. Kravet som S-kvinnor och LO ställer är att Lagen om anställningstrygghet ska skärpas så att antalet ofrivilliga visstidsanställningar minskar.
För socialdemokraterna är det bara att tacka och ta emot. S-kvinnor och LO har gjort jobbet, nu är det bara att bifalla.