Jan Lundgrens utmaning kan göra Östersjön renare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Han menade att det krävs ett systematiskt lokalt förankrat miljöarbete för att nå verkliga resultat i att rena Östersjön.
Redan 1992 blev Gotland ekokommun och har sedan dess jobbat med miljöfrågorna intensivt. Jan Lundgren berättade om hur vi på Gotland jobbar med byta bort oljan och andra fossila bränslen för uppvärmning av våra hus.
Kommunens upphandling
Elförsörjningen på Gotland kommer till en ökande andel från vindkraften. Vi har förbättrat vårt sätt att ta vara på sopor och avloppsvatten genom stora utbyggnader av dessa nät.
Och husen byggs på ett allt mer miljövänligt sätt vad gäller uppvärmning och ventilation. Ett gott exempel är Almedalsbiblioteket.
Kommunen går före genom att i sin upphandling köpa miljövänliga alternativ och genom gotlänningarnas stora kunskaper och intresse sker en stor återvinning av alla sopor och restprodukter.
Den nya återvinningsstationen i Visby används flitigt av glada gotlänningar, som gjort resan dit till ett folknöje.
Självklart tog Jan Lundgren upp den planerade gasledningen i Östersjön. Han menade att om den ska bli aktuell måste den först miljöprövas ordentligt.
Och han uttalade starkt skepsis till att det byggs en pumpstation med ett högt torn utanför Fårö.
Jan Lundgren lyfte på ett förtjänstfullt sätt fram Gotland som det goda föredöme vi är på miljöområdet. Även om vi har mycket kvar att göra för att nå de miljömål vi satt upp, så är Gotland ett föredöme.
Och hans utmaning till andra orter runt Östersjön fick god respons. Åland antog direkt utmaningen och fler visade sin uppskattning.