Jesus var nog ett kärleksbarn

Politik2011-01-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En intressant och överraskande debatt har uppstått på denna sida. Den tycks sönderfalla i två delar - vad Den Helige Ande gjorde med Maria och kvinnors och flickors sexuella utsatthet idag.

Att Den Helige Ande befruktade Maria är väl inte många som tror idag. Jesus som profet blir ju inte mindre viktig för att han avlades av Maria och Josef i ett samlag av innerlig kärlek. Snarare tvärt om.


Värme då barnet avlades
Att Jesus kom till världen genom två enkla, vanliga människors kärlekshandling, stärker hans ställning som "Fridsfurste" och den som blev startpunkten för en av världens stora religioner, kristendomen.

Jesu tillblivelse har diskuterats i alla tider. Oändligt många vetenskapliga skrifter har vänt och vridit på detta med jungfrufödelsen. Fortfarande predikas om Den Helige Ande som genomfor Maria och så blev hon havande.

Maria kände säkert denna varma kraft, både då barnet avlades, då hon upptäckte graviditeten och när kärleksbarnet föddes och gavs namnet Jesus. Jesus som visade sig vara ett märkligt barn med en stark utstrålning. Senare har goda skribenter dramatiserat Jesu liv så som det framgår av Nya Testamentet. Att antyda att Den Helige Ande våldtog Maria är naturligtvis bara dumt. Ingrid Thunegard har inte heller påstått det, men åter påmint om hur kvinnor genom alla tider lidit av kristenhetens sexualfientlighet.


Den manliga härskardriften
Denna syn på sexualiteten bottnar i den manliga härskardriften som tycks kopplad till sexualdriften. Där kvinnan minimeras till att stå till tjänst och bli mottagare av mannens säd. För att sedan bära fram ett barn. Om "oäkta" är det kvinnans fel, aldrig mannens. En märklig syn på Livet i den kristna världen.

Kvinnors sexuella utsatthet är i vår tid förfärande, som vi vet. Barnsexhandel och trafficking.

Förfärande är också den tilltagande objektifieringen där kvinnan blir mannens egendom för självtillfredsställelse och för att behaga. Visst är sexualdriften stark. Men det måste den vara för att människosläktet skall fortleva. Dock måste sexualdriften alltid vara gemensam när det skall bära till.

Debatten om Julian Assange, som pågår också i Sydafrika, visar tydligt på den manliga normen i samhället. Att härska, att ta för sig. Om de aktuella kvinnorna säger att de utsatts för våld, så är det så. Deras upplevelse är den viktiga.

Men runt om i världen tycks det officiella (manliga) samhället ta Assanges parti. Han har ju gjort så mycket gott, genom de i och för sig viktiga läckorna från Wikileaks, så han tillåts ta för sig. Kvinnorna påstås ljuga och påstås till och med ha mutats av FBI.


Bättre än manssamhället
De manliga härskarteknikerna är alltså många i vår värld. De måste bekämpas, också för männens skull som är fångar i ett patriarkalt samhällssystem som inte riktigt erkänns. Flertalet män sköter sig och är bättre än manssamhället.

Här måste kyrkan vara med i debatten på ett modernt sätt. Bidra till ett gott och jämställt samhälle. Avliva myter och skrönor. Ta ställning mot den snedtända sexualiteten.