Jobb är resultat av politik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den förväntan som fanns hos de personer som lockades av Reinfeldts budskap har förbytts i besvikelse. Jag förstår dem. Strategin var att invagga väljarna i tron att de skulle utveckla den svenska välfärdspolitiken bättre än socialdemokraterna.
Guldläge i högkonjunktur
Väl inne i regeringskansliet handlar det nu om att skruva om det svenska samhället i den riktningen som man tidigare talade högt om och samtidigt förlorade val på.
Nu har faktiskt regeringen Reinfeldt fått ett guldläge med rekordartad högkonjunktur och mycket stabila statsfinanser. Detta tack vare den förra, socialdemokratiska, regeringen. Otack är världens lön.
Nu börjar även borgerliga politiker tala om att rådande högkonjunktur också är ett resultat av den nu förda politiken sedan ett år tillbaka.
När vi socialdemokrater i valrörelsen pekade på att högkonjunkturen var ett resultat av förd politik, sa borgarna att "det är marknaden som skapar jobb, inte politiken". Hur skall de ha det?
På hemmaplan får vi också uppleva en borgerlig majoritet. Den tydligaste bilden som presenteras är att skattesänkningarna skall betalas med höjda avgifter. Som bara drabbar vissa grupper.
Under förra mandatperioden chattade vi med väljarna via nätet, några gånger per år. Det var mycket uppskattat av kommunalråden. Jag uppfattade att de som tog chansen att diskutera politiska frågor med oss, också upplevde detta som positivt.
Jag vet inte vad som rör sig i huvudet på de borgerliga kommunalråden. Men inte verkar det som om de vill chatta med medborgarna. Trist, tycker jag. Men borgarna har väl annat att göra.
Barn i missbruksmiljöer
I måndags var det en nationell konferens "Dags för barnen" som sändes via länk. En konferens om barn som lever i miljöer med missbruk. Jag blev inte så imponerad av de centrala inslagen som var magert till innehåll. Även från de utblickar som gjordes i landet var utbytet litet.
Det lokala programmet var dock mycket bra. Det visar att förutsättningarna på Gotland är mycket bättre än på många håll i landet. Dock finns det mer att göra. Främst står enligt min uppfattning det förebyggande arbetet.
I den vardag där barn finns måste vi tillskapa resurserna som gör att vi ännu tidigare och bättre kan upptäcka och ge stöd till barn och deras föräldrar. Så kan vi minska framtida kostnader inom socialtjänsten.
Vi startade några bra verksamheter under förra mandatperioden som vänder sig till barn och föräldrar. Dessa redovisades på konferensen. Men vi behöver nu starta bra förebyggande verksamhet i de miljöer som barn vistas i. Jag vet att det är lättare sagt än gjort. Men det finns gott om goda exempel runt om i landet som vi behöver få kunskap om.
Stimulera kreativt tänkande
Vi behöver också stimulera personalen inom hälso- och sjukvård, förskola, skola och inom kultur- och fritid, till kreativt tänkande. Och att vi anslår resurser att genomföra idéerna som växer fram.
Peter Birros filmserie "Upp till kamp" är en spännande och skicklig mix av verkliga händelser, gamla miljöer och nutida filminspelningar. Spännande återblickar för mig vars politiska intresse började vid den tiden. Jag upplevde den växande vänsterrörelsen på nära håll.
Jag minns min egen inre process när jag gradvis insåg att USA förde ett orättvist krig i Vietnam. Att det var rätt och riktigt att kritisera USA då. Precis som det är riktigt att kritisera det krigförande USA idag.
"Upp till kamp" är också en smärtsam påminnelse över unga människor, som dukade under i 70-talets knarkmissbruk. Det var mycket starkt i måndags.