Jobbdebatt utan borgerliga besked
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Självklart vill inte moderaterna, som säkert räknar med ett bli största borgerliga parti på Gotland, räta in sig i ledet efter Thomsson.
Stödde inte centern
Denna grinighet märktes igår när fullmäktige diskuterade en centermotion om att ändra andelen stöd till företag, så de på landsbygden kunde få mer än de i Visby.
Jan Lundgren var inte intresserad av detta, för det har så liten betydelse och påverka inte lokaliseringen av företag på landsbygden istället för i Visby. Det är andra faktorer som påverka mycket mer.
I den omröstning som sedan följde, lade moderaterna ner sina röster och stödde inte sina alliansbröderna i centern. Och även om centerpartisterna var aktiva i talarstolen så slogs de med hästlängder av moderaternas partiordförande Inge Harlevi, som ett tag var uppe i varenda fråga.
Centerpartisten Stefan Nypelius hade ställt den befogade frågan om vad kommunledningen gör för att minska ungdomsarbetslösheten.
Nu blev det ju inte svårt för Jan Lundgren att redovisa det. Han kunde ju redovisa de fina siffrorna för Gotland för juni och juli som visar att den gotländska ungdomsarbetslösheten är en procentenhet lägre än i riket. Liksom arbetslösheten i övrigt.
Visst är det sommarsäsongens turistjobb och andra, som minskar arbetslösheten på Gotland. Och byggande har varit på topp under några år vilket ger jobb långt utanför själva byggandet.
Men socialdemokraterna måste göra mer för att få fler i jobb. Och de har en goda förslag i sin gotländska valplattform. Men de skiljer sig från moderaternas och centerns. När Eva Nypelius (c) och Lena Celion (m) talar om systemförändringar, så handlar det om att skapa en låglönemarknad för dem som har slagits ut av de borgerligas allt lägre a-kassa.
Jan Lundgren talade om att det inte finns några ungdomsjobb längre, som det gjorde förr. Men den marknaden av osäkra låglönejobb vill de borgerliga återskapa.
Lättare sparka unga
De vill ju göra det lättare att anställa och sparka de unga och den skattesänkning, som de utlovar för dem som har jobb, den får de arbetslösa och sjuka betala med lägre ersättning.
Fullmäktiges debattregler tillåter inte rikspolitik, så de borgerliga kunde inte berätta om sin jobbpolitik.
Men vi ser fram emot att Lena Celion och Eva Nypelius berättar om hur det kan bli fler jobb för unga på Gotland om a-kassan sänks och det blir lättare att sparka de unga.