Jobben kommer att avgöra igen

Politik2010-03-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enbart en procent av väljarna anser att hushållsnära tjänster är den viktigaste frågan inför valet. Detta enligt Novus Opinions undersökning som gjordes på uppdrag av fackorganisationerna LO och Seko. Väljarna anser att välfärden är viktigast. Och det är en helt rimlig prioritering. Man kan som medborgare tycka att Rut-avdraget är både bra och att det ger jobb, men det är självklart inte valets viktigaste fråga. Det är jobben som borde stå i centrum, för utan jobb blir det ingen välfärd.
Arbetsmarknaden är inne i en känslig fas just nu. Det är avtalsförhandlingar mellan stora fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Det är valår och det är lågkonjunktur - om än i slutet av den.
År 2001 var Göran Persson statsminister och socialdemokraterna regerade ensamma i en minoritetsregering. Turordningsreglerna i Las ändrades sedan de borgerliga partierna och miljöpartiet fått majoritet i riksdagen: företag med färre än tio anställda fick undanta två personer från reglerna vid uppsägningar.
Detta har förstås både socialdemokraterna, facket med LO i spetsen och vänsterpartiet sagt sig vilja ändra på. Tills nu. s-ledaren Mona Sahlin deklarerade i Ekots lördagsintervju vad hon vill göra med undantaget:
"Jag ser inget akut behov av att ta bort det".
För en utomstående ser det ut som miljöpartiet tagit strid och vunnit, precis som vänsterpartiet fick sin vilja igenom om Rut för någon vecka sedan, alltså att avdraget skulle avskaffas vid eventuellt maktskifte.
Så ser ju samarbeten ut - man ger och man tar, man kompromissar och ibland blir kompromissen bättre, som i Las-fallet och ibland blir det sämre som i Rut-fallet. I det rödgröna samarbetet är det nästan undantagslöst så att ju mer grönt samarbetet blir desto bättre om det blir regeringsskifte i höst. Men det klart - det finns gröna förslag som är direkt negativa för jobbtillväxten också, som förra mandatperiodens friår, som mp säger sig vilja driva igen.
I valrörelsen 2006 så dominerade jobben, och den duellen vann alliansen. Det var då de som hade den mest trovärdiga berättelsen för hur fler kommer i arbete. De menade och menar fortfarande att arbete ska löna sig, att utanförskapet måste brytas så att fler jobbar och färre förtidspensioneras.
Det är där striden hamnar i årets val också. De flesta vet att politiker inte skapar arbetstillfällen, de skapar förutsättningar för jobb. Och då måste varje väljare ställa sig frågan - vad är bäst? Alliansens arbetslinje eller de rödgrönas kompromisser?