Jobben lagstiftas bort
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Försämringar
Lagrådet har fått ett förslag som innebär att de tillfälliga anställningsformerna blir färre och att arbetsgivarnas möjligheter att anlita tillfälligt anställda begränsas i tid. Den som varit anställd fjorton månader under en femårsperiod ska anses som fast anställd. I dag gäller tolv månader under en tvåårsperiod. Dagens elva olika former för tillfälliga anställningar ska bli färre genom att praktik-, ferie-, säsongsanställning, anställning inför arbetsanhopning och inför värnplikt liksom överenskommen visstidsanställning föreslås försvinna.
Men verkligheten är inte så enkel som att det här betyder att de anställda får det bättre. Skidlärare och jordgubbsplockare har inte arbetsuppgifter året om. Företagen kan inte betala löner med luft. Det betyder att de anställda istället mister jobben.
Olika säsonger
Särskilt svår blir situationen för företag med säsongsarbete, till exempel trädgårdsarbete och turism. I Sverige är odlingsbetingelserna sådana att det inte går att odla året runt. Därför behövs mycket arbetskraft under några sommarmånader, men under vintern finns inget arbete.
Likartad är situationen för många turismföretag, inte bara i alpinsportsmetropolen Åre och andra skidorter och i sommarparadis som Öland och Gotland utan också på många företag runt om i landet med kort högsäsong.
Men det är inte bara småföretag med säsongsbetonad verksamhet som drabbas. Stockholms universitet har i ett skarpt formulerat remissvar förklarat att regeringen inte förstår hur forskningsverksamheten fungerar. Att tidsbegränsade anställningar automatiskt övergår i fast anställning kan inte förenas med systemet med tidsbegränsade, externt finansierade forskningsprojekt. Liknande problem finns på fler områden på arbetsmarknaden.
Samtidigt som regeringsförslaget behandlas av lagrådet är en utredning ute på remiss. Heltidsutredningen föreslår att deltidsarbete i princip ska avskaffas. Utredningen, som är ett beställningsarbete från arbetsmarknadsminister Hans Karlsson och också indirekt från LO-borgen, tycker att alla ska arbeta heltid, oavsett vad de enskilda tycker och oavsett om det finns arbete att utföra.
Karlssons och utredningens tankar är orimliga. Inte ens AMS, med den förre s-riksdagsmannen Jonny Ahlqvist som ansvarig för remissvaret, håller med utredningen. Förslaget "innebär ökade svårigheter för arbetslösa att etablera sig på arbetsmarknaden. Ungdomar drabbas särskilt eftersom sådana jobb ofta är ingången till arbetsmarknaden för dem", skriver AMS.
Första steget
För många arbetssökande, särskilt ungdomar och invandrare, är som AMS skriver en projektanställning eller ett deltidsjobb ett första steg mot ett mer långsiktigt arbete. Många studerande klarar sin försörjning genom ferieanställningar under sommaren. Med en regel om fast anställning efter 14 månaders anställning skulle det bli svårare för ungdomar att få feriejobb, och det skulle också betyda svårigheter för många arbetsgivare, inte minst inom omsorgen och sjukvården, att få tag på kunniga vikarier under semesterperioderna.
Redan utan den här typen av krångellagstiftning är ungdomsarbetslösheten förfärande hög - och tyvärr också ökande. Mer detaljreglering innebär därför att nya jobb lagstiftas bort. Därför bör båda lagförslagen slängas i papperskorgen.