Jobben och affärerna

Politik2007-03-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inga större överraskningar i den valanalys över orsakerna till att socialdemokraterna förlorade valet och regeringsmakten. Berit Andnor och de andra i analysgruppen anger att skälen till förlusten var att förtroendet för socialdemokraternas jobbpolitik sviktade. Och att socialdemokraterna glömde bort att gå i opposition mot orättvisorna, partiet var mycket mer stolta än inte nöjda. När väldigt många medborgarnas var missnöjda med både det ena och det andra.
Analysgruppen erkänner också att borgerligheten var mer enad än tidigare och att deras storlansering av alliansen slog hål på socialdemokraternas tal om hur oeniga de borgerliga partierna var. Till detta kom också den kluvna bilden av socialdemokraterna som parti. Å ena sidan var socialdemokraterna en garant för tryggheten och stog på de svagas sida.
Men de många affärerna med olika företrädare inom partiet, facken och SSU gav bilden av ett parti med företrädare som inte levde som de lärde. Kraven på socialdemokraterna är alltid större än på andra, då de talar om solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Om de de avslöjas som myglare som skor sig med enorma avgångsvederlag och andra vinster, så tappar väljarna förtroendet för partiet. Analysgruppen nämner inte tsunamin och regeringens dålig hantering av detta, men det sänkte partiets förtroende som regeringsparti.
Jag tycker det är intressant att analysgruppen faktiskt tar upp både detta med alla affärer som den belastning det var. Och att Göran Persson kom att framstå som ett ensamt vallokomotiv som var den trötte, gamle mästaren, som slogs med den unge, pigge utmanaren Reinfeldt. Och att Perssons husbygge gjorde att valarbetarna fick ägna tid åt att diskutera detta istället för partiets valfrågor.
Det finns mycket intressant i analysgruppens rapport om de negativa orsakerna till valförlusten, som bör diskuteras mera. Bland annat situationen i Stockholmsregionen, synen på de äldre och kampen om de väljare som röstade på sverigedemokraterna. Men det finns också en rad framgångsfaktorer som gjorde att socialdemokraterna vann stort i många kommuner runt om i landet. Där har man ofta gjort generationsskiftet i den politiska ledningen. Tillsammans med medborgarna har man lyft sin kommun till fler jobb efter jobbsmällar. Partiet och deras företrädare uppfattas av väljarna som lyssnande och på medborgarnas sida.
Valanalysgruppen ger ett antal rekommendationer till partistyrelsen. Främst att tillsammans med medlemmarna diskutera fram innehållet i den framtida sysselsättningspolitiken. Och att stärka partiet, som ett forum för diskussion och påverkan för många. Partiet måste öppna en dialog med den medelklass av tjänstemän, som i valet röstade borgerligt. Liksom att öppna dialogen med dem som röstade på sverigedemokraterna. Och tillsammans med de äldre forma en politik, som tillgodoser dagens och framtidens äldres behov, som inte är de samma som gårdagens äldres behov. Och så gäller det att sätta stopp för alla affärer och istället leva som man lär.