Rapport har uppmärksammat att sju av tio unga under förra året avstod arbetslöshetskassan. Regeringen höjde a-kasseavgifterna år 2007, och på Rapport är man snabb med att sätta likhetstecken mellan dessa två händelser. Men höjd avgift är knappast hela sanningen när fler unga avstår a-kassan.
2006 valde nästan sex av tio unga att gå med i a-kassan. Sedan dess har det blivit betydligt färre och under förra året valde knappt tre av tio unga att gå med, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.
I stället för att försöka förklara den låga andelen med regeringens avgiftshöjning bör man titta på arbetsmarknadens ur ungdomars perspektiv.
För samtidigt som arbetslöshetsersättningen slopas har de tidsbegränsade anställningarna ökat, särskilt bland unga. I sin tur är de i betydligt mindre utsträckning fackligt anslutna än de fast anställda, visar uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) för 2010. Hela 74 procent av personer med fast anställning är fackligt anslutna, medan endast 40 procent av de tidsbegränsade är det. Det är egentligen ganska självklart den fackliga aktiviteten minskar när man ofta byter jobb.
De unga som går ut för att för första gången söka arbete har en del hinder och osäkerhet att hantera. Däribland finns lagen om anställningsskydd (LAS) som kan riskera att köra ut många av de unga som nyss kommit in på arbetsmarknaden. Dessutom får lagen arbetsgivare att undvika att anställa oprövad arbetskraft. LAS försvårar därmed både för unga att komma in på ett arbete och stanna kvar, och riskerar att hålla kvar äldre anställda längre än tänkt.
Ett jobbyte innebär osäkerhet. De flesta snabbåtkomliga tjänster som erbjuds är tidsbegränsade vikariat eller praktikplatser, vilket får många att tveka.
Arbetslöshetskassan kan då vara en trygghetsfaktor att ha i bakhuvudet när man ska våga satsa på nytt jobb. Men eftersom många unga tror att den inte är något för dem - eller helt enkelt inte vet om dess användningsområde, försvårar det och skapar mer osäkerhet.
Vad bör man då göra?
I dag finns ungdomsarbetslöshetsguider på Arbetsförmedlingen. De försöker naturligtvis redan efter bästa förmåga stötta ungdomar de möter, men det kan eventuellt behövas fler. Även civilsamhället och skolundervisningen har i uppgift att introducera de unga på arbetsmarknaden.
Att vara med i arbetslöshetskassan bör vara ett aktivt val grundat på medvetenhet. Både genom företagsamhet och eventualiteten att man kan behöva utnyttja skyddsnätet. Förutom det behöver LAS ses över och anpassas efter dagens arbetsmarknad.