Jobbpolitiken avgörande

Politik2006-09-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valet på söndag kommer att avgöras på jobben. Det märkliga är att de borgerliga partierna pratat mycket om sin jobbpolitik, men utelämnat den väsentligaste delen. De talar gärna om att de har en jobbpolitik, men de talar inte om att den bygger på idén att det tycker de arbetslösa är lata och hellre lever på den ersättning, som de får genom a-kassan.
Därför vill de borgerliga sänka ersättningsnivåerna i a-kassan så exempelvis alla TCO-anslutna tjänstemän på Gotland i genomsnitt får drygt 1 000 kronor mindre i månaden i a-kassa vid arbetslöshet. Och att de drygt 70 styckarna på Swedish Meats, som riskerar uppsägning får drygt 2 000 kronor mindre i månaden i a-kassa.
Detta är den ena biten i de borgerliga jobbpolitiken. Den andra är att sänka skatten för de som har arbete, genom ett jobbavdrag. Det som moderatledaren Reinfeldt i somras sa var på 1000 kronor i månaden, men som han nu erkänt bara blir 500 kronor. Men om man räknar med alla de borgerligas avgiftshöjningar, så kommer de flesta låginkomsttagare att förlora cirka 300 kronor i månaden.
LO har länge kritiserat de borgerligas angrepp på a-kassan och fördyringen av avgiften för att vara med i facket. Allt för att försvaga stödet för facket att förhandla fram högre löner. De borgerliga vill ha sänkta löner. Nu har den stora politiskt obundna fackliga tjänstemannaorganisation TCO undersökt konsekvenserna av de borgerligas angrepp på a-kassan. De finner att en sjuksköterska skulle få fördubblad fackavgift med drygt 300 kronor i månaden. TCO konstaterar att de borgerligas jobbpolitik skulle ge sämre skydd vid arbetslöshet, försvåra omställningen och försämra lönebildning och flexibilitet på arbetsmarknaden.
TCO tror inte på de borgerligas idé att sämre a-kassa och dyrare medlemskap i facket ger fler jobb. Tvärtom leder det bara till sänkta löner och en stelare arbetsmarknad. För de många som får avsevärt sämre ekonomi med de borgerligas a-kassesänkning, så de tvingas byta boende, för dem ökar knappast koncentrationen att söka jobb. TCO påpekar det som de borgerliga ekonomerna borde se som en självklarhet. Om många människor i Sverige får avsevärt mindre med pengar att handla för, minskar efterfrågan, företag går sämre och arbetslösheten ökar.
De borgerligas så kallade jobbpolitik är en känslokall klasspolitik där de arbetslösa får betala de rikas skattesänkningar. Det är därför som socialdemokraterna så intensivt bekämpar de borgerligas orättvisa attack på de arbetslösa och på fackföreningsrörelsen och dess förmåga att skydda sin medlemmar. Därför kommer valet att avgöras på jobben. Valet står mellan trygghet på jobbet och vid arbetslöshet eller de borgerliga bestraffning av de arbetslösa med sämre a-kassa.