Juholt behöver politisk riktning

Politik2011-03-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kandidat Håkan Juholt är långt ifrån välkänd för det svenska folket. Det kommer han dock att bli men han slipper belastas av de senaste årens motgångar för Socialdemokraterna. Kritiska röster inifrån partiet menar att inte ens de vet vem han är eller åtminstone vad han står för.

Är då Juholt bara en gråsosse som nästan själv kommer att förlora valet åt oppositionen genom att vägra alla former av högersvängar? Det är knappast troligt trots att det är en vanligt förekommande åsikt just nu. Ett problem med processen kring att välja en ny partiledare var att det länge verkade handla om att kompromissa mellan partiets högra och vänstra flygel. Valet av Juholt och Jämtin visar dock att en tydlig markering har gjorts.

Juholts öppning och möjliga väg till statsministerposten ligger inte i att försöka jämka ihop partiet.

Försöker han skapa ett politiskt lapptäcke av höger- och vänsterutspel riskerar han att bara förvirra väljarna.

En klar politisk linje som förs fram ett tydligt patos och trovärdighet kan röna vissa framgångar, även om den innebär en vänstersväng. Det viktiga är att vägen är rak och att vägvisaren är trovärdig.

Att Mona Sahlin och människorna runt henne inte trodde på den politik som fördes kan ha gjort att budskapet inte uppfattades som trovärdigt. Politiken var det nämligen inget större fel på. Det är åtminstone vad socialdemokraternas partitopp lär ha kommit fram till i sin eftervalsanalys.

Annars är valet av kandidat Juholt strängt taget oförklarligt.

Det som krävs av Juholt är ledarskap och politik. Mona Sahlins ledarskap var inte tillräckligt hårt och Göran Persson får fortfarande kritik för sin bufflighet. Av kandidat Juholt krävs att han lyckas hitta en mellanväg. Han får inte vara lika tandlös som Sahlin men han kommer att behöva lyssna mer på andra än vad Persson gjorde. Det senare kan dock komma att bli en praktisk nödvändighet.

Juholts politiska erfarenhet är praktiskt taget begränsad till försvarsfrågor. Hur han ser på resten av politiken är oklart bortsett från att han står till vänster i partiet. Frågan är om han har förmågan att själv bilda en helhetsbild för politiken där visioner och konkreta förslag går hand i hand. Det kan vara så att politiken kommer att utformas av personer bakom scenen och att Juholt med sin retoriska förmåga och karisma används som megafon.

För att vinna nästa val måste nämligen retoriken backas upp av en sammanhållen politik. Borgerligheten har gott självförtroende och kommer inte att bjuda på några gratispoäng. Att det kan bli en tuff match ska dock inte uteslutas.

För ovanlighetens skull kommer vi att få se en träningsmatch mellan den nygamla socialdemokratin och regeringen. Det börjar dra ihop sig för omval i Västra Götalands läns landsting och då får kämparna en chans att känna in varandra för första gången. Det kan ge en fingervisning om vad framtiden bär i sitt sköte.