Juholt besöker sina problem

Politik2011-10-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Himlen var blygrå och skurar av regn slog in över kajerna. Håkan Juholt kom till hamnstaden vid Västerhavet för att be om ursäkt och om stöd. Den socialdemokratiska högborgen var en viktig station på hans "bot-resa" runt landet.

Värd för besöket var Göteborgsdistriktets ordförande, Anna Johansson, som av en händelse också råkar vara dotter till riksbekante Göran Johansson.

Fadern har dock bedyrat att dottern aldrig någonsin haft någon fördel av att hennes pappa dominerade den lokala politiken under årtionden. Men vad hon tveklöst fått ärva är en stad med korruptionsproblem inom förvaltningen.

Första besöket för Juholt var SKF-fabriken. Företaget hade samma dag rapporterat att man börjat dra ned på produktionen eftersom man märker av det kärva världsläget. Göteborg är en industristad. Men den bygger på några få industrier som har det gemensamt att de startades innan Socialdemokraterna kom till makten. Det är stadens stora problem. Alla företag når så småningom slutet på sin livscykel. Men när SKF och Volvo försvinner finns inte mycket som kan ta över.

Håkan Juholt fick möta folket i Brunnsparken. En central men otrygg och smutsig plats som ligger inträngd jämte Nordstankomplexet. Det senare är en galleria där ungdomar avråds från att gå ensamma på grund av risken att bli rånad av tonårsgäng.

Det sista besöket för dagen gick till ABF-huset vid Järntorget. Det är den blåvita Socialdemokratins hjärta. Här finns statyer över arbetarpoeter och grovlemmade järnarbetare. Till vardags är platsen dock präglad av droghandel. Polisen är någon annanstans. Kanske i någon av satellitförorterna där vandalisering och gängkrig blivit vardagsmat.

Sammanfattningsvis påminner tillståndet i Göteborg om att socialdemokratins kris inte är något som kom med Juholt.

Anklagelser om korruption solkar inte bara ned partiet på riksnivå utan även lokalt. I ett parti som haft makten i flera årtionden tränger familjeband in sig i strukturerna. Gränsen mot förvaltningen suddas ut.

Göteborg är vidare ekonomiskt ett exempel på de strukturella problem som S-åren lämnat efter sig. Man satsade bara på storföretag och släppte inte fram några nya små. De företag som skulle varit stora och gett oss jobb nu startades förmodligen på femtio och sextiotalen. Men de skattades ihjäl.

Slutligen kom det socialdemokratiska samhället att leda till en oförväntad men kraftig utveckling av brottslighet.

Göteborg har de senaste åren fått se kravaller, beskjutningar, bombdåd och avrättningar.

I början av 1900-talet var Göteborg också en arbetarstad. Men en mycket trygg sådan.

Socialdemokratins motvind beror på att deras politik var fel. Det fanns goda inslag, men deras syn på maktutövning och på relationen mellan civilsamhälle och stat gjorde att deras politik fick svåra konsekvenser. Det är inte Juholts fel.