Kall, torr och gratis - media i morgon?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Internetrevolutionen har skakat massmedierna i grunden. Information är mer lättillgänglig nu än någonsin tidigare. Det gör jobbet lättare för journalister som liksom Sandén vet att utnyttja de nya kanalerna professionellt.
Samtidigt som de traditionella mediebolagens dominerande ställning hotas av "medborgarjournalistik" och sociala medier.
I motsats till papperstidningen uppdateras elektroniska medier kontinuerligt, 24 timmar om dygnet. Samtidigt som Internet vidgat tidningarnas läsekrets, har det har blivit svårare att ta betalt för publicistiska tjänster. Användarna har vant sig vid gratis tillgång till nyheter och reportage, trevande försök att ta betalt för Internettjänster faller sällan väl ut.
Att de flesta dagstidningar finansieras genom annonsintäkter, inte genom prenumerationsavgifter (som i många fall bara täcker distribueringskostnaderna) hade varit ett lugnande faktum, om inte annonspriserna på nätet var blott en bråkdel av priserna i pappersupplagan. Journalistikens digitalisering innebär därför inte bara nya möjligheter för mediebolagen, den bereder dem också svåra utmaningar. Utmaningar som man ännu inte riktigt vet hur man ska hantera.
Vart utvecklingen riskerar att leda oss ger USA exempel på. Sedan finanskrisen slog till häromåret härjar rena tidningspesten på andra sidan Atlanten: redaktioner krymper, utrikeskorrespondenter kallas hem, mediebolag går i konkurs. Prenumerationsavgiften är inte det första hushållen sparar in på i magra tider, men nästan.
Resultatet är en journalistisk som är torr, kall och gratis. Att nyhetsrapporteringen förlorar sin lokala prägel, blir ytligare, dummare.
Det är en allvarlig utveckling, för demokratin förutsätter välinformerade medborgare, att makten kontinuerligt granskas inför väljarnas kritiska ögon. En försvagad journalistik innebär en försvagad demokrati.
Sveriges Radios placering som ny etta på Medieakademins lista över Sveriges mest förtroendeingivande företag är kanske inte helt omotiverad. Men vi har all anledning att frukta den dag då nyhetsjournalistiken helt domineras av ett par skattefinansierade bolag med politiserade styrelser (Sveriges radios styrelseordförande utses av regeringen) eftersom det helt enkelt inte längre är möjligt att bedriva publicistisk verksamhet på kommersiell grund.
Hittills har de svenska mediebolagen överlevt, även om de oroande tecknen är flera (sjunkande arvoden och tynande publicistiskt fokus). Men om vi på sikt ska undvika en amerikansk utveckling, måste vi sluta betrakta skivindustrin som gratisekonomins enda offer. Internet bereder journalistiken tusen möjligheter. Men lika många utmaningar.