Kallt och dyrt utan kärnkraft
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lyckligtvis rapporterar energibolagen att de står bättre rustade i år. I fjol pågick reparationer av kärnkraftsparken och de höga priserna var delvis ett resultat av att svensk kärnkraft bara kunde leverera hälften av sin totala kapacitet.
Vad hade hänt om Sverige haft rödgröna regeringar de sista sex åren och därmed fortsatt att stänga kärnkraftverk. Vilka effekter skulle årets och fjolårets vintrar ha fått? Hur skulle en rödgrön regering ha förklarat den miljöpolitiska nyttan när de tvingades köpa dyrare och mer klimatfarlig energi ifrån utlandet?
Vad hade skenande energipriser fått för effekter på svensk landsbygd där många är beroende av jobb i energiintensiva industrigrenar?
Det finns anledning att tacka äldre generationer för att de var förutseende nog att bygga upp en svensk kärnkraftsindustri.
Ett särskilt tack ska kanske riktas till den gamla stammens Socialdemokrater. Det var ju Tage Erlander som styrde landet när atomenergin byggdes ut. Då handlade det om att säkra jobb, bygga välfärd och behålla nationellt oberoende. Det är precis vad kärnkraften fortfarande handlar om. Någon dag kommer Socialdemokraterna vakna upp och minnas vilken politik de förde då de var statsbärande.
Sverige behöver ett långsiktigt energibeslut som tar fasta på att kärntekniken kommer vara den nödvändiga basen under överskådlig framtid. Regeringen vill se ett sådant beslut och Socialdemokraterna är den självklara partnern. Om det gamla arbetarpartiet ska kunna vara ett trovärdigt alternativ för jobb och välfärd måste de kunna visa var energin ska hämtas.
Socialdemokraterna visade i betygsfrågan att de är beredda att revidera den politik som väljarna ratat i två val. Reformer måste komma också när det gäller energiförsörjningen. Problemet är att det brådskar.
De nu existerande kraftverken kommer snart att falla för åldersstrecket. Det tar tid att bygga nya, och därför bör arbetet snart komma igång.
Sveriges energibehov kan inte tillgodoses av så kallad förnybar energi. Utländsk energi från fossila bränslen är heller inget alternativ. Den är dyr, bidrar till klimatförändringar, och den gör oss politiskt beroende av andra stater.