Kamp för barns rättigheter prisas

Politik2012-06-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det brukar kallas Barnens Nobelpris. Ett unikt demokratiprojekt, där miljontals barn över hela världen röstar fram sin barnrättshjälte.

Skolbarn på Gotland röstar samtidigt med barn i Brasilien, USA, Malawi, Sydafrika, Afghanistan, Filippinerna, Indien och många andra länder. Det är rörande att ta del av det allvar som präglar dessa omröstningar och den fest som följer när resultaten offentliggörs.

Här lär sig barn demokrati på ett handgripligt sätt. Det känns särskilt viktigt i ett land som Zimbabwe med sin diktatoriska regim. Demokrati som byggs från grunden blir till slut en svårstoppad kraft.


Funktionsnedsatta i Tanzania
Tre framröstade kandidater kommer så till Mariefred för att ta emot pris av Drottning Silvia. Ett evenemang på Gripsholms slott fyllt av glädje mitt i de kränkningar av barns rättigheter som förmedlas av pristagarna.

I år framträdde barnrättskämpar från Tanzania, Afghanistan och Sydafrika med imponerande kraft och engagemang. Som upprörts av orättvisor och sedan tagit det avgörande steget att göra något åt detta. Förstapristagare blev Anna Mollei, massajkvinna från Tanzania. Över 20 år har hon oförtrutet arbetat för att synliggöra barn med funktionsnedsättning bland massajer på den fattiga landsbygden. I en kultur där man gömt undan dessa barn. Skämts för dem kanske eller tyckt att de är en belastning. Anna har lyckats vända de vuxnas syn och hittills har 12 500 barn fått ett bättre liv.

Kom ihåg att det inte var så länge sedan barn med handikapp gömdes undan också i Sverige.

Anna Mollei har byggt upp ett center där barn opereras, får sjukgymnastik, terapi och rullstolar. Barn som annars skulle ha blivit försummade, övergivna eller dött på golvet i en hydda. Många barn kommer sedan tillbaks till sina byar och blir accepterade i gemenskapen.


Afghanska skolor och sjukhus
Sakena Yacobi har fört en lång och livsfarlig kamp för att ge barn, främst flickor, utbildning och hälsovård i Afghanistan. I ett samhälle där talibanernas regim förbjöd flickor att gå i skola. Då startade Sakena 80 hemliga skolor för att ge flickor hopp och livsmod.

Hon skapade också hemliga mobila skolbibliotek. Sakena grundade sin organisation 1995, mitt under förtryck och brinnande krig.

Idag driver hon hundratals skolor, hälsokliniker och sjukhus, som årligen når 125 000 barn. Under åren har 19 000 lärare utbildats. Det är imponerande vad en människa kan åstadkomma när hjärtat är med.

Ann Skelton, vit advokat i Sydafrika, har under 20 år påverkat rättssystemet för att få barns rättigheter respekterade. Ett banbrytande arbete för Sydafrikas barn, både i domstolar och i lagstiftning. Hon fick uppdraget av Mandela, efter att apartheidsystemet fallit, att leda den kommitté som skrev nya lagar med sikte på att ta tillvara barns rättigheter. Hon har hjälpt tusentals barn som utsatts för våld i hemmet eller i fängelser, flyktingbarn och skilsmässobarn.

Hennes tydliga budskap är att vuxna måste lyssnar på barnen. Ett budskap som borde gälla i alla länder.