Kamp om inflytande
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bostadsbyggandet går på högvarv, äldreomsorgen förbättras och förskolan är utbyggd, så köerna är borta. Liksom köerna inom sjukvården. Politisk handlingskraft och starkt ledarskap bland personalen på lasarettet har opererat bort nästan alla köer.
Jag måste erkänna att den uppsättning kandidater, som finns på socialdemokraternas valsedlar till kommunfullmäktige är den starkaste jag har sett under mina 35 år på Gotland. Och dagens spännande avgörande av riksdagslistans utseende, där tre starka kandidater ska placeras i ordning är ett verkligt styrkebesked för socialdemokraterna på Gotland. Lilian Virgin har rätt när hon skriver att återväxten är god.
Sedan 1985 har socialdemokraterna på Gotland representerats av en eller flera kvinnor i riksdagen. Först Ulla Petterson i nio år mellan 1985 till 1994 och sedan Lilian Virgin i 12 år fram till höstens val. Nu återstår att se om det även fortsättningsvis blir en kvinna i riksdagen. I så fall Carina Grönhagen. Eller om det är dags för en man. Då har valberedning föreslaget Åke Svensson, men även nuvarande riksdagsledamoten Christer Engelhardt vill slåss om en riksdagsplats. Det avgörandet ska ske idag av de cirka 55 ombuden.
Jag hoppas att det blir en renhårig och sansad plädering för de olika kandidaternas fördelar och lämplighet som riksdagsledamöter. Det finns ingen plats för smutskastning inom det socialdemokratiska partiet på Gotland. Målet måste vara att socialdemokraterna ska ta båda riksdagsplatserna även i valet i höst. Då gäller det för hela den gotländska arbetarerörelsen med alla dess delar, att alla håller ihop. Visst kan striden om placeringarna bli hård, men argumenteringen måste utgå ifrån att partiet ska välja de lämpligaste och kunnigaste riksdagskandidaterna. Och när sedan valet är gjort står alla bakom den i demokratisk ordning framröstade valsedeln. Så fungerar det i ett öppet demokratiskt folkrörelseparti.
Mesta tiden av årsmötet kommer dock att upptas av debatt och behandling av alla de motioner, som främst SSU:arna lagt. Ska det vara lördagsstängt på Systembolaget, hur många kommunalråd ska det vara och hur kan skolmaten och färjetrafiken bli bättre. Massor av små och stora frågor, som det är inom ett livaktigt parti fyllt av förändringsivriga medlemmar.