Kamp om kvinnors röster i valet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Särskilt intressant torde jämställdhetspolitiken vara. Här har socialdemokraterna ett gammalt trumfkort att spela ut. Regeringen har redovisat sin politik i budgetens jämställdhetsbilaga.
Men talespersonerna för de rödgröna är inte imponerade. Claes Borgström (s) ser att regeringen inspirerats av Robin Hood, fast tvärtom.
Och han kryddar med att regeringens politik blivit en backlash för hela jämställdheten. Josefin Brink (v) blåser under med att det blott handlar om ett spel för gallerierna. Gunvor G Ericson (mp) konstaterar att regeringens genomförda politik cementerar gamla könsroller.
Cementerar gamla könsroller
Ord och retorik är detta. Men hur ser fakta ut i de rödgrönas granskning?
Nedmonteringen av de gemensamma trygghetssystemen, a-kassa och socialförsäkring, drabbar kvinnor mer än män.
Gapet mellan kvinnors och mäns genomsnittsinkomster har ökat med 12 800 kronor om året mellan 2006 och 2009 enligt Riksdagens utredningstjänst.
Neddragningar inom kommunala omsorgstjänster drabbar i högre grad kvinnor än män. Enligt SCB var det 27 000 färre kvinnor anställda i den kommunala sektorn 2009 jämfört med 2008.
Vårdnadsbidraget ökar skillnaderna i ansvar och kontakt med barnen mellan män och kvinnor.
Jämställdhetsbonusen har blivit ett fiasko. Försäkringskassan visar att den inte har någon effekt på fördelningen av föräldradagarna.
Avdraget för hushållsnära tjänster har inte motverkat den ojämlika fördelningen av hemarbetet.
Större företag behöver numera bara göra jämställdhetsplaner vart tredje år.
Vad gäller lika lön för samma arbete brister det fortfarande. De gamla ropen "Halva makten, Hela lönen", lär fortsätta att skalla. Det krävs uppenbart hårt jobb och en genomtänkt politik för att bryta upp patriarkala strukturer i vårt samhälle, männens självpåtagna makthegemonier och mannen som norm, för att därmed öka kvinnors makt och deltagande.
Sverige skulle också kunna verka mer aktivt internationellt och i biståndet för att lyfta fram kvinnors utsatta situation och bidra till att allt fler kvinnor ges makt över beslut och att vara aktörer i konflikthantering.
Jämställdhet på Gotland?
Detta eftersom ingen varaktig fred kan byggas utan medverkan av kvinnor. Det är också ett faktum att våldsamma konflikter är vanligare i länder med låg kvinnorepresentation i parlamentet, liksom att våld mot kvinnor i hemmen är mer utbrett i ojämlika samhällen.
Hur ser det då ut på Gotland? Var finns brister i jämställdhet: lönefrågor, maktfrågor, arbetsmarknad? Finns ett kvinnoperspektiv i skolan och beträffande hälsa och välbefinnande? Finns jämställdhetsaspekter inom kulturen?
De gotländska partierna har väl en egen jämställdhetspolitik att gå till val på. Den väntar väljarna på att få ta del av.