Kamrat utrikesminister Ohly?

Politik2010-09-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När vänsterledaren Lars Ohly berättade i SVT:s partiledarutfrågning att hans fru använde bröstmjölkspump när han var pappaledig gick många i taket. Borgerliga twittrare och bloggare skanderade med en mun att Ohly minsann tänkt lagstifta om bröstmjölkspump.
Det var inte det han sa - han gav ett exempel på hur man kan göra om Vänsterpartiets förslag om helt delad föräldraförsäkring skulle bli verklighet. Inte ens Lars Ohly skulle få för sig att lagstifta om hur man matar barn.
Det finns mycket annat tokigt som Ohly faktiskt vill införa utan att man behöver yvas särdeles mycket över det han inte vill.
Lars Ohly vill dra hem de svenska trupperna från Afghanistan med motiveringen att den militära insatsen misslyckats. Delvis har Ohly rätt - insatsen är långt ifrån lyckad. I flera avseenden har dock landet haft en mycket positiv omvandling under åren efter talibanregimens fall. Landet har haft en snabb ekonomisk tillväxt och utbildningsväsendet har byggts ut kraftigt.
Men det viktigaste för Ohly verkar inte vara att flickor får gå i skolan eller att landet mår bättre efter insatsen, utan att den leds av USA. Vänsterpartiet bygger stora delar av sin utrikespolitik på USA-fientlighet. Och har som bekant fått stort inflytande på de rödgrönas gemensamma utrikespolitik, till exempel så ska de kräva att USA drar hem sina trupper.
Mona Sahlin hade förmodligen rätt. Hon bjöd in bara Miljöpartiet till organiserat samarbete i oktober för två år sedan. Men LO och partiet protesterade och därefter blev det lite mer rött i det rödgröna samarbetet. Det skulle antagligen ha varit mycket enklare för S och MP att hitta gemensamma politiska ställningstaganden om bara Lars Ohly med kamrater hade lämnats utanför.
För oavsett vilka ministerposter vänsterpartister får efter ett eventuellt maktskifte blir det svårmanövrerat.
Skolminister? Partiet vill inte ha betyg alls, stoppar helst alla friskolor och har gärna elevstyrda gymnasier.
Försvarsminister? Inga internationella insatser - i alla fall inte om de har med USA, alltså Nato att göra.
Arbetsmarknadsminister? Vänsterpartiet vill både lagstifta om rätt till heltid samt göra denna heltid till sex timmar om dagen med bibehållen lön. De har fått med de rödgröna på rätten till heltid, men inte definitionen om sex timmar.
Finansminister? Lars Ohly vill först definiera välfärdsbehoven därefter sätta skattesatserna. Oavsett efterfrågan och betalningsviljan.
För att inte tala om utrikesminister - även om det ligger närmast till hands eftersom det är där V haft störst inflytande hittills på samarbetet.
Ett rödgrönt samarbete utan Vänsterpartiet hade sannolikt haft en mycket bättre chans till regeringsmakten än dagens rödrödgröna samarbete.
Den spaningen kommer garanterat att finnas i en Socialdemokratisk eftervalanalys någon gång i höst.