Kan de rödgröna bygga landet?

Politik2009-12-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Socialistiska kampsånger är tuffare och mer trallvänliga än någon annan ideologisk musikflora, om de ens finns. Liberalismens vackraste låt har skrivits av den rödaste av svenska sångare: Björn Afzelius. Han sjunger dock om friheten som det dyraste i världen, precis som den mest övertygade liberal.
Oppositionen använder ofta fraser från "Vi bygger landet" som är en av den svenska arbetarrörelsens klassiska kampsånger. Den spelades på Olof Palmes begravning, istället för mer klassiska "Internationalen". Den anses trots sitt ursprung som bolsjevikisk marschmusik vara mindre kontroversiell.
Refrängens "vi är de tusende som bygger landet" säger det självklara i att arbetarrörelsen är många, en folkrörelse. Visan berättar om regeringsduglighet, om folklighet och om ledaregenskaper utöver andra ideologiers förmåga. Den säger att vi byggde landet, underförstått att regeringen nu raserar det uppbyggda.
Frågan är om visan avspeglas i verkligheten. Kommer de rödgröna lyckas bygga landet?
Har de byggt det i nöd och strid? I trots och längtan? Bygger de verkligen en ny tid?
Dagens opinionssiffror är otvetydiga - folket tror på att oppositionen bygger finare än regeringen. Men den stora frågan är om tilliten verkligen räcker till september nästa år?
Mona Sahlin har låga förtroendesiffror - hon har till och med slagits av kumpanen Maria Wetterstrand. Och en statsministerkandidat utan förtroende vinner sällan val.
Maria Wetterstrand och hennes miljöparti har genomfört goda reformer av partiet. De har gått från att vara flumgrönt, till ett modernt, europeiskt miljöparti. De har släppt EU-motståndet och kallar sig gröna socialliberaler. Även om de inte riktigt omfamnar arbetslinjen, gillar att folk reser eller konsumerar har de genomgått en imponerande metamorfos.
Socialdemokraterna däremot har inte förändrat mycket mer än partiledaren och skolpolitiken. Visserligen var Göran Persson illa omtyckt, men ingen tvivlade på hans statsmannaförmåga och regeringsduglighet.
Sämst på att regera torde vänsterpartiet vara. De har aldrig - inte ens i samlingsregeringen under andra världskriget - bjudits in i Rosenbads fina korridorer. De är bland riksdagens äldsta partier, men också det enda bland "gamlingarna" helt utan regeringserfarenhet. Miljöpartiet har inte heller suttit i regeringsställning, men dels är de ett ungt parti, dels har de en betydligt mer verklighetsförankrad politik än v.
Mona Sahlin har trovärdighetsproblem. Hon kommer ovillkorligt att jämföras med Fredrik Reinfeldt och hennes kumpan Thomas Östros med finansminister Anders Borg.
Fler jämförelser kan vara v-ledaren Lars Ohly med folkpartiets Jan Björklund. Den enda rödgröna som vinner duellen om vem som är bäst på att bygga landet är Maria Wetterstrand i jämförelse med den olycksdrabbade näringsministern och centerledaren Maud Olofsson.