Enligt regionens hemsida finns det åtta privata bolag som utför hemtjänst. Sju av dem finns att välja i Visby, medan det inte finns något privat alternativ i Bäl, för de som bor på Fårö eller i tio andra gotländska socknar. I 69 socknar kan man bara välja mellan regionen och ett av de sju privata alternativen. Så i Visby kan man välja och vraka, där kan man prata om valfrihet. Men Gotland borde väl vara mer än Visby även när Centerpartiet sitter i den politiska ledningen.
Problemet är, som jag påpekat tidigare, att en fri marknad inte fungerar ihop med landsbygdsfrågor. När marknaden bestämmer lämnas landsbygden åt sitt öde. Lag om valfrihetssystem, LOV, ger privata utförare möjlighet att ta russinen ur kakan, samtidigt som kommunernas kostnader ökar. Men någon större valfrihet blir det inte för personer bosatta i områden där de privata företagen inte ser någon lönsamhet. Det är därför boende på stora delar av Gotland inte har möjlighet att välja, trots att LOV framställs som en valfrihetsreform. Dessutom står sig regionens egen hemtjänst mycket bra jämfört med de privata, då hela 70 procent av brukarna föredrar den framför de privata alternativen.
I Örebro har man avskaffat LOV för hemtjänst, på grund av de ökade kostnaderna. De har istället skapat olika geografiska hemtjänstområden vilka delades upp mellan kommunens hemtjänst och de privata bolagen. Jag ser det man gjort i Örebro som en kompromiss. De styrande partierna insåg att LOV skapade högre kostnader, men jag tror att de borgerliga partierna inte var mogna för att lägga över all hemtjänst till kommunen. Det skulle inte se bra ut för partier som säger sig värna om företagare, även om jag tror att det hade sparat ännu mer pengar att använda till annan verksamhet.
Här på Gotland skulle ett borttagande av LOV också spara pengar. Alla kan förstå att när åtta olika hemtjänstutförare kör omkring huller om buller i Visby så blir det dyrare än om en och samma utförare hade uppgiften. Åtta olika administrationer, bilparker och personalgrupper utan möjlighet till samordning.
Nu har socialnämnden, SON, också uppmärksammat att följderna av LOV inte är så positiva. Under gårdagens sammanträde togs det beslut på att utreda och ta fram förslag på förändringar i nuvarande valfrihetssystem för hemtjänsten, vilket jag tycker är klokt. Oppositionen ville gå ett steg längre och utreda ett avskaffande av LOV, vilket jag tycker är klokare, men det förslaget röstades ner. Men ett fösta steg är i alla fall taget.