Kan man lita på Byggnads då?
Foto: Maja Suslin/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter att Europadomstolen underkände avgifterna med hänvisning till konventionen om mänskliga rättigheter och varje individs rätt att disponera sina egna tillgångar slutade Byggnads att ta ut granskningsarvodena.
Men fullt så lätt ger sig inte LO:s kanske mest stridbara förbund. Därför slöt man i våras ett avtal med arbetsgivarorganisationen Byggarbetsgivarna om att man åtminstone ska få ut listor med löneuppgifter, även för byggnadsarbetare som inte är fackligt anslutna.
Byggnads motiverar det hela med att man ska granska om kollektivavtalen efterföljs, och då måste man kartlägga löner även för dem som inte är anslutna.
Nu har Byggarbetsgivarna med hjälp av en advokatbyrå kommit fram till att avtalet strider mot såväl personuppgiftslagen, som mot konventionen om mänskliga rättigheter och EG-rätten. En anmälan har gjorts till Datainspektionen som ska bedöma huruvida överenskommelsen är olaglig eller inte.
Vilket har fått Byggnads ordförande Hans Tilly att gå ut och säga att han nu inte litar på Byggarbetsgivarna. Har man skrivit under så har man. Ett handslag är ett handslag, resonerar Tilly.
Visst kan man tycka att Byggarbetsgivarna borde ha låtit bli att skriva under avtalet från början eftersom de redan då misstänkte att det stred mot lagen. Å andra sidan är Tillys uttalande betecknande för Byggnads vana att handskas med lagen som det passar en själv bäst. Nu ska Datainspektionen utreda vidare huruvida avtalet strider mot lagen, men om så är fallet spelar det förstås ingen roll vad Tilly har tagit i hand på eller inte.
En utväg för att Byggnads ska slippa balansera på det olagligas gräns är att tillåta möjligheten för parterna att få sluta avtal helt fritt. Att säga sig vilja värna den svenska modellen, som åtminstone i teorin går ut på sådan avtalsfrihet, är populärt i de flesta läger. Även om man då har lite olika syn på vad den innebär. Snarast har den väl blivit ett retoriskt slagord: en modell som är svensk, det låter väl bra?
Det finns de som vill se en sådan lösning med större frihet för arbetsmarknadens parter. Fast Byggnads tillhör i vanliga fall inte den skaran eftersom det skulle innebära att man till exempel ger upp lagen om anställningsskydd. Det vill säga: det är viktigt att värna lagarna, så länge man inte kan kringgå dem i ett avtal som är till ens fördel. Tilly får nog bestämma sig, annars kan man med fog säga att det inte går att lita på honom heller.