Kan någon kan Kanon-TV

Politik2007-05-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nyligen hade programmet Kanon-TV på Axess TV premiär. Axess TV, som ägs av Ax:son Johnson-stiftelsen, har funnits ungefär ett år, men träffade med det nya programmet uppenbarligen en nerv i debatten. Programmet ledde direkt till surmulna reaktioner på kultursidorna.
Programledaren Johan Tralau tvivlar inte på varför:
- Jag tror det finns något provokativt med ett debattprogram där vänstern inte formulerar problemen och inte har ett implicit övertag. Om man tittar på de allra flesta program i radio eller teve finns det oftast tydliga vänsternormer kring vilka kritiska frågor som ställs eller vad en programledare får tycka. Det är helt okej att en programledare tar ställning eller agerar på ett slags låtsasneutralt sätt, förutsatt att det kommer från vänster.

Det har blivit oväsen kring sådana som Staffan Dopping och Lars Adaktusson för att de skulle ha varit högeranstrukna, men det är aldrig något problem när en programledare utgår från ett vänsterperspektiv.
Definierar sig Kanon-TV utifrån den mediesituationen? Är uppgiften att utgöra en slags motvikt mot detta?
- Det skulle man kunna säga, men grundidén är inte att vara annorlunda. Det är ett tydligt ställningstagande program där deltagarna tvingas vara konsekventa. Det överslätande och ogenomtänkta motas bort. Jag som programledare utgår inte från kulturradikala normer; vart samtalet sedan leder får tittaren avgöra.
Men vad är ni själva för något? Vad utgår ni från?
- Vi utgår från kulturkonservativa normer. Men man kan faktiskt inte bara titta på höger och vänster. Kulturkonservatismen behöver inte vara höger. Vänsterpersoner kan också vara kulturkonservativa. Och högern behöver inte vara kulturkonservativ - tyvärr.

För något år sedan var det ju en häftig debatt kring just frågan om kanon, alltså om det fanns bättre litteratur mot vilken annan litteratur skulle mätas. Folkpartiet förde upp tanken på att en svensk kanon borde upprättas och protesterna från kulturvänstern var högljudda. Är det Kanon-TV:s tanke om den egentliga skiljelinjen i debatten: kämpar kulturkonservativa och kulturradikaler kring frågan om bättre och sämre? Är det därför man har valt namnet?
- Den här motsättningen är lite krånglig. Den viktiga motståndaren för oss är egentligen föreställningen att det inte finns någon skillnad på bra eller dåligt, eller gott och ont. Och den här föreställningen, relativismen, finns ju både på höger-och vänsterkanten.
Frågan om forskningens frihet och svenska språkets förfall är ämnen för Kanon-TV. Och man kommer att fortsätta under våren:
- Vi för tidlösa debatter i den meningen att vi diskuterar tidlösa frågor, men vi utgår gärna från specifika problem i samtidens Sverige. Målsättningen är att det skall handla om våra grundläggande samhälleliga institutioner med avseende på bildning kultur och civilisation.
- Kanon betyder måttstock och Kanon-TV:s ide är att en måttstock faktiskt existerar. Men i en stor mängd kulturprogram är alltid den uttalade eller outtalade normen radikalism eller relativism. Behovet av oss skulle inte vara lika stort om det fanns en pluralism i medielandskapet.
På lördagkvällar klockan nio spricker landskapet upp.