Kan vi lita på Bildt?

Politik2006-10-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många drog en lättnades suck när de hörde att förre statsministern Carl Bildt fick ansvar för utrikespolitiken. Delvis på grund av Bildts erfarenhet på den internationella arenan. Men i ärlighetens namn var nog många helt enkelt glada att utrikespolitiken inte föll i händerna på folkpartiet och Lars Leijonborg.
När Reinfeldt delade upp områdena var han smart. Han gav ett eller två favoritområden var till samarbetspartierna, på så sätt kunde de inte direkt klaga även om "de nya moderaterna" samtidigt fick det tyngsta posterna.
Men att det tyngsta av alla politikområden som de nya moderaterna inte tog, gick till Bildt personligen istället för något av de andra partierna överraskade de flesta. Det verkar inte otroligt att Bildt som krav för att ställa upp som minister också såg till att få välja de ministrar som skulle arbeta närmast honom. Handelsminister Borelius, biståndsminister Gunilla Carlsson och EU-minister Cecilia Malmström. En bra utdelning för Bildt och de gamla moderaterna, även om alla inte lyckades hålla sig kvar de första två veckorna.
Många har redan försökt sig på att analysera Bildts och Reinfeldts interna relation och hur de ska klara att samarbeta i fyra år. Långt viktigare är ju dock frågan om hur Bildt som utrikesminister kommer att forma den förda utrikespolitiken. Om detta vet vi väldigt lite.
I söndags reste Bildt till Washington för att delta när kungaparet invigde Sveriges nya ambassadbyggnad. I samband med besöket ska han besöka representanter för den regering som har begått det värsta övergreppet på en annan nation under 2000-talet. Han ska möta såväl vice president Dick Cheney, utrikesminister Condoleezza Rice och presidentens säkerhetsrådgivare.
Minst 400 000 människor har dött i Irak på grund av kriget. Ett krig som alla idag vet startades på förljugna grunder. Ett krig som inte skapat demokrati och säkerhet, som USA vill få oss att tro. Istället har vi en situation som liknar inbördeskrig.
Kommer Bildt att rikta kritik mot kriget i Irak. Kommer han, med erfarenhet från kriget på Balkan, våga peka ut det ansvar som en ockupationsmakt borde visa. Kommer han att våga påpeka att USA:s närvaro i Irak idag gör läget värre, inte bättre?
Eller kommer Bildts utnämning till utrikesminister att föra Sverige närmare USA? Farhågan med den nya regeringen finns.
Sist Bildt hade ansvar för utrikespolitiken kunde vi raljera över den överdrivna jakten på mink och sillstim med sjunkbomber och kustjagare. Idag känns läget allvarligare. Mer står på spel och förmågan att identifiera verkliga vänner är svårare. Kan vi lita på att den nya regeringen klarar den balansen? Det är det vi snart får veta.