Känslor och kamp

Foto: Håkan Ericsson

Politik2012-09-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tänk vad starka känslor som dominerat kampen i Ojnareskogen. Många gånger har de starka känslorna helt styrt över förnuftet och lett till väldigt okänsliga uttalanden och beteenden. Hoten mot de anställda vid Nordkalk är oförlåtliga.

För många av dem som kämpat mot det stora profithungriga finska bolaget Nordkalk har fienden varit känslomässigt legitim att bespottat och pådyvla de grövsta brotten. För de unga har företaget varit den okänsliga miljöförstöraren och för de äldre, i sin ungdom demonstrerande 60-plusarna, har det varit en härlig nostalgitripp till minnet från upprorens 1968 och glädjen att bli bortburen av polis.

Ofta har det betonats att Nordkalk är finskägt och Cementa Heidelberg är tyskägt. Som om utländska företag är värre än svenska. Det är ju bara att tänka på statligt ägda svenska Vattenfall som brutalt flyttat byar och människor i Tyskland för att gräva fram mer brunkol.

De som är beroende av jobben inom kalkindustrin visade sina känslor i torsdagens demonstration. De känner sig hotade av de krafter som vill stoppa kalkbrottet och därmed göra 100-tals gotlänningar arbetslösa. Självklart är de lojala med sin arbetsgivare, när deras jobb är i fara.

Oavsett hur det går med kalkbrotten och jobben inom kalkindustrin på Gotland hoppas jag att de starka känslorna inte bygger murar mellan människor. Det starka engagemanget är bra. Och handlingskraften är viktig. Men känslor måste paras med förnuft och respekt för oliktänkande och olika åsikter.

Om Ojnarestriden varit en akut snabbt uppflammande konflikt med starka känslor är den gotländska färjestriden mer av ett långkok. Känslomässigt och rationellt har tryckkokaren nu närmat sig sprängpunkten. Snart tål inte Gotland förnedringen från övriga Sverige mot sin livsnerv med fastlandet. Gotlänningarna är genuint trötta på och känslomässigt både utmattade och urförbannade över att ständigt behöva försvara rätten till goda färjeförbindelser.

All samhällsförändring kräver både förnuft och känsla. De starka känslorna är bra liksom det heta engagemanget. Det skärper tänkandet, men kan även fördunkla förnuftet. Därför är det så viktigt att para starka känslor med kunskap och förnuft, när man vill förändra samhället.