Karlssons arsenal är skral
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Finansminister Pär Nuder gav en talande kommentar häromdagen: "Jag utgår från att Hasse Karlsson använder hela arsenalen så att vi får det Ams vi vill ha". Arbetsmarknadsministerns goda vilja i all ära, ska arbetslösheten pressas ner är det inte i första hand mer Ams-åtgäder som behövs. Det behövs en annan inriktning på den ekonomiska politiken. En inriktning som gynnar tillväxt och företagande och därmed leder till fler jobb. Problemet är bara att socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet inte vill byta kurs.
Det gamla vanliga
Från Harpsund där regeringen samlades förra veckan för att gå igenom det ekonomiska läget inför budgetförhandlingarna meddelade finansministern att det mesta egentligen ser ganska bra ut. Tillväxten är god, inflationen låg, de offentliga finanserna starka och arbetslöshet och sysselsättning utvecklas i rätt riktningar.
Visserligen behövs ytterligare åtgärder för att ge jobben en skjuts, tillstår Nuder, men det handlar alltså om de gamla vanliga satsningarna. Mer pengar till Ams, utbildning och förhoppningar om att överskottet i kommunsektorn ska göra jobbet. Med hjälp av detta ska den öppna arbetslösheten sjunka till under fyra procent 2006.
I det sammanhanget är det viktigt att påpeka att den öppna arbetslösheten är ett begrepp som inte är en särdeles god indikator på hur det står till på arbetsmarknaden. Häromdagen gjorde radioprogrammet P1 Morgon en mera rättvisande genomgång. De 5,5 procent öppet arbetslösa motsvarar 241 000 personer. Till dem kommer 132 000 i arbetsmarkandspolitiska åtgärder, 140 000 som inte söker arbete och 260 000 deltidsarbetande som vill gå upp i arbetstid.
Därtill kommer hela problematiken med långtidssjukskrivningar och förtidspensionering. Den synliga eller öppna arbetslösheten är alltså bara en liten del av arbetslöshets- och sysselsättningsfrågan.
Av egen kraft
Satsningar på att pressa ner den öppna arbetslösheten från 5,5 procent till under 4 procent ter sig i ljuset av detta minst sagt otillräckliga. Istället behövs som sagt åtgärder för att få fart på företagandet så att sysselsättningen kan öka på allvar och fler försörja sig av egen kraft, utan de bidragspengar som regeringen och stödpartierna tycker så mycket om att strö ut över behövande.
Det duger inte heller att som arbetslivsministern gör lova att framöver lagstifta bort problemet med ofrivillig deltid. Om det vore så enkelt, varför då inte lagstifta bort hela arbetslösheten? Det säger sig själv att det inte går
Det är bara om ekonomin växer snabbare och det går bättre för företagen som fler arbetstillfällen skapas.