Kärnkraften är livsfarlig

Politik2006-04-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lite av ödets ironi att just i år, när det är 20-årsjubileum av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, då driver de borgerliga och särskilt folkpartiet på för att bygga fler kärnkraftverk i Sverige.
Utan några som helst hänsyn till säkerheten för mänskligheten och miljön, vill de borgerliga kortsiktigt bara få fram så mycket el som möjligt. De tror att kärnkraften är säker eller också blundar de hårt och lämpar cyniskt över bördan av att ta reda på effekterna av kärnkraften till kommande generationer.
Även om våra svenska kärnkraftverk kanske är de säkraste i världen kan olyckor hända. Det har skett en lång rad incidenter och den mänskliga faktorn finns ju trots alla idiotsäkra tekniska system. Det finns risker för brand eller att ett flygplan störtar rakt in i ett kärnkraftverk.
Dessutom har hotet från terrorister ökat riskerna med kärnkraften. Vid miljöprövningen av kärnkraften i Sverige krävdes nyligen att det skulle finnas en beväpnad vaktstyrka på plats, som ska kunna ingripa direkt om terrorister försöker ockupera eller skada ett kärnkraftverk. Detta visar på hur riskabel den säkra kärnkraften i Sverige trots allt är. Dessutom tillkommer det största problemet. Hur ska det livsfarliga radioaktiva avfallet hanteras i de hundra tusen år som krävs innan det blivit ofarligt från strålning?
Inte någonstans i världen har man hittat ett säkert sätt att förvara de stora mängder radioaktivt avfall som blir över från kärnkraftverken. Var ska detta avfall förvaras säkert i de hundra tusen år som krävs för att radioaktiviteten ska klinga av och bli ofarligt för kommande generationer? I denna fråga blundar alla partiet, inklusive socialdemokraterna, hårt och låter våra kärnkraftverk producera mer och mer radioaktivt avfall. De borgerliga och folkpartiet som vill bygga fler kärnkraftverk är fullständigt hänsynslösa mot kommande generationer och ser bara kortsiktigt till behovet av så billig el som möjligt.
Den socialdemokratiska regeringen har börjat satsa allt mer på utvecklingen av de alternativa energikällorna. Själv tror jag mest på en tekniska utveckling av möjligheterna att använda solenergi både för uppvärmning och elproduktion. Här på Gotland har vi kommit långt med vindkraften och nu är det på gång med tillverkning av vindkraftverk och förhoppningsvis ett nationellt utvecklingscentrum för vindkraft.
Genom att slösa tid på kärnkraften försenas ambitionerna att tekniskt få fram större produktion av energi från de förnyelsebara energikällorna, som inte skadar mänskligheten och miljön. De borgerliga har valt kärnkraften och bromsar därmed de förnyelsebara energikällorna. Socialdemokraterna och samarbetspartierna vill driva på för att komma ur oljeberoendet och fasa ut kärnkraften, då den är både för dyr och farlig. Det är en av de stora valfrågor i höstens val. Vill vi ha livsfarlig miljöförstörande kärnkraft eller förnybar, säker och miljövänlig energi från sol, vind och biobränslen?