Kärnkraften blockerar alterantiven
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I samband med denna folkomröstning beslutades också att en kraftig satsning skulle göras på så kallade förnyelsebara energikällor. Detta innebär bland annat sol, vind, vatten och bioenergi. Dessutom skulle en effektivisering ske av befintlig elproduktion och den ständigt stigande elbehovskurvan planas ut.
Kärnkraftslobbyisterna har varit skickliga under de snart 25 år som gått sedan den svenska folkomröstningen och beslutet om avveckling. Utbyggnaden av den förnyelsebara energin har gått mycket trögt och avvecklingstiden för kärnkraften har vid ett flertal tillfällen omförhandlats och genom olika partiöverenskommelser flyttats fram.
Kärnkraftsförespråkarna har alltid kallat motståndarna för teknikfientliga, men frågan är vem som är mest teknikfientlig. Den som klamrar sig fast vid en föråldrad och farlig energiteknik eller den som innovativt vill bygga ut förnyelsebara alternativ? Den viktigaste frågan när det gäller kärnkraften är just säkerheten. Olyckor och haverier med alla andra energislag går att hantera, dock inte kärnkraftens. Här får man bara en chans!
Att som en del debattörer ställa kärnkraften mot växthuseffekten är helt fel. Dessa utgör var för sig två stora problem och båda måste lösas. Enklast gör vi detta genom att följa beslutet från 1980: Utbyggnad av alternativa energikällor, effektivisering av befintlig elproduktion, avveckling av kärnkraften och minskad elkonsumtion. Dessutom skall vi komma ihåg att växthuseffektens problem till största delen inte skapas av elproduktion som går att ersätta med kärnkraft. Det är istället bland annat bilismen, sjöfarten, flyget och all sopförbränning som står för dessa.
Det är hög tid att få fart på den alternativa energiproduktionen. Det bidrar som sagt till att lösa både kärnkraftsproblematiken och växthuseffekten.