Kartan till vägen ut ur krisen

Politik2009-10-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Senast 2011 vänder ekonomin, spådde den europeiska centralbankens chef Jean Claude Trichet igår. I dagarna samlas EU:s finansministrar och riksbankschefer, ECOFIN, i Göteborg för att diskutera vägen ut ur finanskrisen. Om EU-länderna fasar ut sina stimulansåtgärder för sent eller för långsamt hotar en överhettning i ekonomin, dras åtgärderna undan för fort eller för tidigt kan krisen förlängas i onödan. En annan risk, som på sikt kan visa sig bli mer allvarlig, är att den minskning av sysselsättningen som följer i finanskrisens spår leder till ett permanent utanförskap.
För Sveriges del är detta ett känt problem. Även utan internationell finanskris lyckades de Perssonledda regeringarna skapa ett kraftigt ökande utanförskap. Och då handlade det inte främst om arbetslösheten - den trollades bort med hjälp av statistik - utan om långa sjukskrivningstider och framför allt förtidspensionering av en allt större del av befolkningen.
Just den typen av åtgärder som EU-länderna nu varnas för. Det är mycket svårt att få personer som är långtidssjukskrivna, förtidspensionerade eller tidigt pensionerade tillbaka till arbetsmarknaden. Om det blir ett sätt att möta den ökade arbetslösheten riskerar alltså utanförskapet att bita sig fast även efter krisen.

Istället betonas vikten av att behålla kontakten med arbetsmarknaden. Det kan ske genom att korta sjukskrivningstiderna med snabba insatser och en fungerande rehabiliteringskedja. Om att kraftigt minska antalet nya med sjuk- och aktivitetsersättning. Om att vara särskilt vaksam på grupper som lätt hamnar utanför arbetsmarknaden, som unga och invandrare.
För finansminister Anders Borg, som leder mötet, är det givetvis glädjande att just detta är åtgärder som regeringen vidtog redan innan finanskrisen. Och det finns skäl att på minna om att ohälsotalet har sjunkit ordentligt under mandatperioden, även om det i ekonomiska kristider är naturligt att arbetslöshetssiffrorna står i fokus.

En fråga som Borg kommer att ta upp under veckans möte, men som definitivt behöver bli en av regeringens viktigaste under nästa mandatperiod är hur flexibiliteten på arbetsmarknaden kan ökas. En annan viktig fråga är att genomföra de förändringar som krävs för att det ska skapas nya jobb i privat sektor.
Krispolitik tenderar tyvärr att bli ryckig och utsatt för påtryckningar från olika intressegrupper. Istället är det den långsiktiga politiken och nödvändiga strukturella reformer som avgör hur väl vi återhämtar oss när nästa finanskris kommer. För det gör den.