Det finns många saker som händer i vårt samhälle som det är intressant att kommentera. En fråga som intresserat mig i många år är frågan om jämställdhet mellan män och kvinnor. Det handlar inte bara om maktdelning och lika lön utan också om att lära sig ansvarstagande till andra människor, att lära sig ta hänsyn och mycket annat.
Under senare tid har i gotlandsmedia frågor kring sex och oönskade graviditeter diskuterats. Det som förvånar mig mycket är att vid samtal med barnmorskor och ungdomsrådgivare har bara flickornas ansvar för att skydda sig mot oönskade graviditeter tagits upp. Ingen sa något om killarnas ansvar.
Var tredje graviditet på Gotland hos unga avbryts med abort. Här kanske grunden till bristande jämställdhet kan hittas. Om det inte ens är jämställt då så är det inte förvånande att det går trögt med jämställdheten. Med förvåning läste jag Jenny Perssons krönika i lördags. Hon brukar inte vara rädd för att komma fram med sin uppfattning. Nu nöjer hon sig med att konstatera att killarna sällan behöver ta ansvar. Hon borde uppmana killarna att skärpa sig och ta sitt ansvar.
Alla väntar på utslag från Högsta Domstolen (HD) när det gäller Ojnareskogen. Någon större mediedebatt finns inte. Nordkalk har täkttillstånd men villkoren för brytningen är det som domstolen ska ta ställning till. Hur kommer HD-domen att bli? Om Nordkalk får klart med villkoren för brytningen sätter säkert demonstrationerna igång med full styrka igen. Hur stor polisinsats behövs då för att komma igång med brytningen? Om Nordkalk inte får tillstånd, vad händer då? Är det staten som blir skyldig att ersätta Nordkalk för den täkt de fått tillstånd till? Det handlar då om åtskilliga miljarder i skadestånd. Jag är förvånad att ingen i media försöker reda ut detta i avvaktan på HD-domen. Inte heller någon annan har försökt klara ut vad som händer om tillstånd till att starta brytningen inte ges.
I regionfullmäktige förra måndagen handlade det att fastställa budget och investeringar för 2013. En fråga som diskuterades mycket var frågor kring reservat på Södra Hällarna. Enligt majoriteten handlar det om en investering på 3 miljoner och 300 000 kronor i årlig drift. Stora summor i en tid då vi har svårt att klara alla sociala åtaganden i vår region. Det pratas om anläggande av trappor men det finns redan trappor i södra delen av området vilket man tydligen missat. Det pratas om att inhägna området för fårbete vilket tyder på okunskap. Det är mycket begränsat med bete och det skulle efter mycket kort tid handla om att stödutfodra djuren. Man har redan spärrat av infarterna till området och det räcker för att freda området mot vild camping och bilkörning. Min åsikt är att viss bebyggelse skulle tillåtas på 10 procent av området och resterande av området skulle ha fredats och förvarats orört.
Bison ställer frågan i måndagens krönika varför Gotlandsbolaget skriver av färjorna på 10 år medan om staten ägde dom så skulle färjorna skrivas av på 20 år. Svaret är att färjorna beställdes anpassade för gotlandstrafiken och avtalet löper på cirka 10 år. Därav den snabbare avskrivningen.