Kineserna räcker till mer än Kalmar

Politik2007-06-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det startade redan i går kväll. Ändå vågar jag påstå att det är i dag som allvaret börjar. Då blir det diskussioner kring gemensamma angelägenheter för oss som bor runt Östersjön. Jag vet inte hur många som ligger bakom den här satsningen, men som frontfigurer framställs Inger Harlevi och Lennart Koskinen. Säkerligen skall de två dela äran med många andra till att det här angelägna arrangemanget har kommit till stånd. En rad seminarier står på programmet fram till avslutningen på fredag. Under den tiden har flera hundra personer från nio länder runt Östersjön deltagit. Att siffran är något oprecis beror på att ingen vet hur stor skaran av allmänhet blir, eftersom alla diskussionspunkter är öppna för alla intresserade.
Det är svårt att i programmet hitta något ämne av betydenhet för utveckling i och runt Östersjön som lämnats utanför. Här finns Östersjöns egen miljöproblematik, här finns historien och framtiden om alla de åsiktsriktningar som haft eller försökt få fäste i befolkningsgrupper, här finns energifrågorna och här finns religion och sjukdomshot. Ja, listan kan göras mycket längre om man vill gå in i detalj-
Så här på förhand har många talat om att dagens program kring energifrågor är den viktigaste. Här skall vi ju bland annat få presenterat och diskuterat planerna kring Nord Streams planerade gasledning, som om den blir verklighet kommer att ligga strax öster om Gotland. Att det engagerar inte minst oss gotlänningar har vi fått otaliga bevis på.
För gasledningen vet vi ganska väl var vi står. Därför är jag personligen mer nyfiken på morgondagen när kommunföreträdare för Kalmar kommer och berättar om den satsning som där görs från kinesiskt håll. Det sägs att ett av motiven att förlägga ett stort handelscentrum i just Kalmar är att kineserna ser stora möjligheter till utveckling i vårt område. Inte minst då inom handel med varor och tjänster, och då har man från Kalmars horisont värdefull närhet till Östersjömarknaden.
Vi kan konstatera att det finns många kineser. Och det finns dessutom många andra expanderande och befolkningsstarka områden i de östra och södra delarna av Asien. Därför ser jag ingen omöjlighet i att Gotland skulle kunna bli intressant för några andra kineser eller asiater. Vi ligger ju faktiskt med vårt centralläge i Östersjön ännu bättre till än Kalmar.
Jag vill inte invagga någon i falska förhoppnngar, men ibland kan det till synes omöjliga också bli möjligt. Just den kinesiska satsningen i Kalmar är ett gott bevis på detta. Och det finns säkert andra områden - om än inte lika spektakulära - där Gotland kan dra stor nytta av sitt läge. Vårt läge gör ju faktiskt att vi har täckning för uttrycket "navet i havet". Det gäller bara att utnyttja den fördelen på rätt sätt.