Klappa hästen och sätt igång!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Normalt sett är danskarna monumentalt ointresserade av svensk politik. Man har noll koll på vem som är statsminister och om regeringen är blå eller röd.
Men inte i år. I augusti väcktes intresset då det stod klart att Sverige möjligen skulle få in ett extremt främlingsfientligt parti i riksdagen; samma Sverige vars politiska och kulturella etablissemang alltid talat nedlåtande om dansk politik där Dansk Folkeparti (som förespråkar en stram invandringspolitik) haft stort inflytande under lång tid.
Dessutom kryddade ett (litet) antal danska politiker tillvaron genom att kräva att det sändes valobservatörer till "bananrepubliken".
I dag, då 330 000 personer röstat in Sverigedemokraterna i riksdagen, kan man inte ta fel på skadeglädjen bland många danskar nu får Sverige igen för gammal ost. Men när det är sagt är nästa reaktion att många danskar inte kan förstå vad som nu händer i Sverige. Varför detta kaos, varför denna panik, varför massdemonstrationer mot ett demokratiskt valresultat, varför mobbning och utfrysning av det nya partiet?
Många av mina danska vänner tycker - helt enkelt - att svenskarna verkar vara några lipsillar och man kan nästan inte stå ut med att höra de svenska politikerma jämra sig efter valet. Istället borde svenskarna vara glada över det höga valdeltagandet och utan klagan konstatera att de borgerliga fortsätter, som en minoritetsregering. Samtidigt som Mona Sahlin står i spetsen för ett parti som inkasserade ett historiskt stort nederlag. Allt annat är - med danska ögon - bagateller.
Ekstrabladet, som mycket gärna retas med Sverige, skriver: "Självfallet är det en chock för det elitära politiska systemet i Sverige - som i årtionden varit genomsyrat av självgodhet och arrogans - att väljarna nu plötsligt börjar att uppföra sig underligt. Och visst är Sverigedemokraterna en osympatisk bekantskap med extrema , främlingsfientliga, kortklippta typer i framskjutna positioner. Men varken Sverige eller Europa går under på grund av det."
Många danska kommentatorer uppmanar svenskarna att ta det lilla lugna; folkhemmet är inte sprängt i luften. Att 93 procent av svenskarna röstat på gamla, "trygga" partier tyder inte precis på någon parlamentarisk kris.
Jag skulle för egen del kunna tillägga att om den svenska demokratin inte är så robust att den klarar av några förvirrade sverigedemokrater - ja, då har landet ett verkligt problem. Visst - det är trist och obehagligt att Sverigedemokraterna fick så stor uppbackning, men det är inte värre än så. Därför; klappa hästen (som man lugnande säger här i Danmark) - och sätt igång att regera Sverige!