Klarar Borg biffen och bonusarna?

Politik2010-02-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Henric Borgström är veteran bland ekonomijournalister, känd från Sveriges Radio och en rad tidningar. Under rubriken "Direktörer på bonusoffensiv" skrev han häromveckan i Sydsvenska Dagbladet:
- Jag har under nästan fyra årtionden som ekonomijournalist aldrig mött en fråga där svenska folket varit så upprört över en så självklar sak: Bankdirektörer ska inte ha extra betalt för att de tar större risker med spararnas pengar.

I Svenska Dagbladet påpekade Borgströms kollega Nils-Olof Ollevik att bonuskulturen inte handlar bara om en handfull direktörer:
- I Sverige, där regeringen avhållit sig från direkta företagsövertaganden, har de bankanställda tagit saken i egna händer. I förhandlingar med ägarna har de fått igenom villkor som får Rudolf Meidners löntagarfonder att framstå som modesta.

Olleviks poäng är att finanskrisen förverkligat gamla vänsterdrömmar:
- På det stora hela har det på halvtannat år genomförts en global socialisering av produktionsmedlen av historiska mått utan nämnvärd blodspillan.
Där Borgström hänvisar till folklig indignation tar Ollevik till humorn. Men det är allvar, hur som helst. I Sverige högst omedelbart för regeringen, när ersättningar till personer nära köttgrytorna kan äventyra den återhållsamma avtalsrörelse Sverige behöver, för att ge skjuts åt den nu tydligt skönjbara ekonomiska uppgången.
Alltsedan krisen bröt ut hösten 2008 har Anders Borg och Mats Odell i finansdepartementet uppmärksammat skadliga ersättningssystem, dels för att det är sakligt motiverat och dels för att vrida ett vapen ur oppositionens händer.
Av allt att döma kommer vissa väl placerade löntagare även framöver att erbjuda regeringen en - ovälkommen - möjlighet att profilera sig på området.

Ekonomijournalistiken vittnar om hur svårt det är för finansmarknadens folk att begripa att inget blir som förr.
Leif Petersen, reporter på Svenska Dagbladet:
- Folkvalda politiker väljs av skattebetalare och arbetslösa som i högsta grad påverkas krisen. Dags kanske även för bankfolk att se sin roll i samhället.
Svenska banker har följt den internationella trenden, att lova bot och bättring och även göra det. Men, påpekar man, det finns gränser.
Sedan förlustdrabbade Swedbank meddelade om bonusstopp för 2009 har det rapporterats om strömhopp av anställda från Swedbank Markets, en avdelning som i fjol gick utmärkt. Och för Nordeas del skrev Hans Dalborg, styrelsens ordförande, och Christian Clausen, koncernchef, i Dagens Nyheter 28 januari att det skulle äventyra "vår företagsmodell och verksamhet", ifall man inte delar ut bonus som planerat. Fyra femtedelar av intäkterna kommer från utlandet och det är dit samma andel av bonusarna går.

Ska bonussystemet krympas ytterligare krävs en internationell överenskommelse. En sådan verkar inte praktiskt möjlig, eller önskvärd. Vägen framåt är snarare mer av den granskning som haft bevisad effekt.