Klargörande kring vårdnadsbidraget

Politik2007-02-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Både i media och per e-post har jag mottagit åsikter kring vårdnadsbidraget, som jag resonerade kring i GT 6/2. De flesta har varit upprörda för att jag velat inskränka valfriheten enligt "socialistiskt mönster".
Att jag är socialdemokrat kommer jag aldrig att sticka under stol med. Emellertid handlade inte min argumentation om socialism eller ej.
För mig handlar vårdnadsbidragets vara eller icke vara om jämställdhet. Men också om alla barns lika rätt till lika förutsättningar inför skolstart.

Kvinnan är i underläge
Det jag ville framföra i GT 6/2 var först och främst att det enligt min uppfattning inte kan bli fråga om någon valfrihet i egentlig mening. Inte när den ena parten i äktenskapet ännu inte är jämställd i lönehänseende.
Kvinnor är dessvärre i de allra flesta fall fortfarande långt efter män i löneutvecklingen. När man då inom familjen väljer vem av föräldrarna som skall vara hemma med barnen, kommer valet naturligt att falla på kvinnan, som då hamnar än mer på efterkälken i löneutvecklingen.
Det är riskabelt på fler än ett sätt. Kvinnan är också i underläge på arbetsmarknaden i övrigt, även om framsteg gjorts. Kvinnor måste fortfarande oftast strida med dubbel insats för att försvara sin plats på arbetsmarknaden. Vårdnadsbidraget blir därmed en kvinnofälla. Det är ofrånkomligt så länge jämställdhet inte är ett faktum.
Ett annat argument som framförts till vårdnadsbidragets eventuella fördel är att de barn som idag är vuxna, men inte under sin barndom befann sig inom det som då var dagisverksamhet idag ändå är välmående individer. Det kommer jag att vara den första att skriva under på.

Pedagogisk verksamhet
Jag hade själv en fantastisk barndom, inte tu tal om saken. Jag är en frisk och välmående ung människa och jag har aldrig varit en enda dag på dagis.
Det skulle aldrig falla mig in att klandra mina älskade föräldrar för det. Dock hör det till saken att en hel del förändringar har kommit till stånd inom förskoleverksamheten fram till idag.
Idag är förskolan (som dagis heter idag) en omfattande pedagogisk verksamhet och kan erbjuda en ännu bättre grund inför skolstart än det som tidigare var dagis. Från barnets första dag i förskola arbetar förskolepersonalen med pedagogisk verksamhet, som bättre skall förbereda barnen för det som väntar när de börjar skolan men även senare i livet.
Dessutom bör det poängteras att barn som går i förskoleverksamhet har större möjligheter att få särskilt stöd i tidig ålder, om så skulle behövas. Det tycker jag är ett tungt vägande argument för att så många barn som möjligt skall få gå i förskoleverksamhet.
Om ditt barn har behov av någon form av särskilt stöd, är det väl bättre om det hanteras av kunnig personal i ett så tidigt skede som möjligt? Det kan bespara både barn och föräldrar mycket lidande.

Barn har olika behov
Det allmänna kan idag erbjuda alla barn lika förutsättningar inför skolstart. Vi socialdemokrater är medvetna om att alla barn inte föds lika och det är heller inget önskvärt.
Men, just för att barn har olika behov vill vi i tidig ålder erbjuda alla barn samma grundförutsättningar för en god framtida upplevelse av skolan och det framtida livet. Vi tycker att alla barn har lika rätt till lika förutsättningar.
Förskoleverksamheten är idag frivillig och nu när vårdnadsbidraget är på tapeten, vill jag bara slå ett extra slag för den pedagogiska verksamhet som bedrivs i våra svenska förskolor.
Den är, i min mening, så viktig och gör sådan skillnad för ett barns förutsättningar att jag inte tror att något barn egentligen har råd att undvara den.