Klassrum och kärnkraft

Politik2010-11-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Retorisk rundgång är inte ovanlig i politiken. Kristdemokraterna återanvände Folkpartiets slogan från valrörelsen 1998, Mänskligare Sverige. När Folkpartiet på fredagen samlades till partiråd presenterades partiets valanalys. Stolta men inte nöjda, är titeln. Socialdemokraternas valslogan från 2002, tillika titeln på Pär Nuders självbiografi, har återvunnits med pluraländelse.
Folkpartiet däremot, står relativt still. När flera andra partier nu neurotiskt biter på naglarna eller drabbas av inbördeskrig - då pratar FP vidare om ordning i klassrummen. Med jämna mellanrum görs utspel som ger intryck av FP som vindflöjel, men fokus ligger på skola i olika tappningar.
Samtidigt har Folkpartiet långsiktigt börjat lansera ytterligare frågor i marginalen. Utöver skola och utbildning kan man identifiera Europa, energi och försvar. Därför är kärnkraften, en för väljarna hyfsat ointressant fråga, en nyckel till den folkpartistiska trovärdigheten. För Jan Björklunds parti handlar energi- och försvarsfrågor till stor del om Ryssland. Ur ett europeiskt perspektiv - med krig i Afghanistan, otillfredsställande utveckling i Vitryssland, Ukraina och Georgien - är energiförsörjning och försvarspolitik helt avgörande. Med Putin på plats i Kreml bör de dessutom ses som sidor av samma mynt.
När Folkpartiet vinner väljare från andra borgerliga partier står försvarspolitiken högt i kurs, vid sidan av skolfrågorna. Det är inte förvånande.
De få som lyssnar när Jan Björklund talar om militär närvaro på Gotland vet vad han talar om. Och det är inte särskilt många väljare som skiljer en medelmåttig folkpartistisk valrörelse från succé. Därför gör FP klokt i att avstå från politisk rundgång, och istället fortsätta gräva där man nu står.