Klimatdebatten blir allt hetare

Politik2007-02-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När du sätter dig framför tv:n ikväll och slår på nyheterna så har jag en förutsägelse om vad det kommer att handla om. I dag presenteras FN:s larmrapport om det globala klimatet. Den siar om hur isen försvinner i Arktis, snön försvinner i Europa och Golfströmmen försvagas när utsläppta växthusgaser förstärker växthuseffekten. Den globala medeltemperaturen kan stiga med sex grader under detta sekel.
Under en klimatkonferens i Paris i går ville man passa på att markera allvaret i situation. Man släckte ner Eiffeltornet. I fem minuter. Sen slog man på lamporna igen. I Kina startas ett par nya kolgruvor varje vecka.
På DN Debatt i går skrev Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson med anledning av dagens FN-rapport om hur Sverige måste uppträda som föregångsland i klimatdebatten. Han har ett gott syfte. Sverige skall som vanligt vara bäst i klassen. Men hur mycket kan vi realistiskt förvänta oss att detta kommer att påverka fattigare länder som är på väg att kravla sig ur armodet?

Själv har jag alltid varit ganska skeptisk till klimatforskarnas förutsägelser. Klimatet har genomgått variationer också innan människan började påverka ekvationen. Alltför många charlataner har tagit varje storm som ett nytt bevis på tesen om effekterna av global uppvärmning. Och det finns klimatforskare som är mer benägna att varna för att det kan vara en ny istid på väg, än för en växthuseffekt som löper amok.
Samtidigt måste jag ju konstatera att positionen stärkts för klimatdebattens alarmister. Men om verkligheten långsamt håller på att ge dem rätt så kommer det ändå att ta ännu mycket längre tid att vända utvecklingen. Världsekonomin är en supertanker och det är många som slåss om rodret.

Jag har på känn, och nu är prognosen mycket mera osäker, att klimatdebatten med nödvändighet delvis kommer att växla in på ett nytt spår i framtiden. Vad kan vi göra för att få ett bättre liv i en värld som blir varmare och varmare?