Klimatet blir en ödesfråga

Politik2007-01-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det går inte att skylla de översvämningar och bränder som allt oftare sker på vädervariationer. De beror på människans inverkan med koldioxidutsläppen och påföljande klimatförsämring.
Allt tätare rapporter visar att isarna och glaciärerna vid polerna smälter snabbare än forskarna trott. Jag mötte nyligen den kunnige miljökonsulten och läraren Wolfgang Brunner. Han var överraskad och chockad över hur snabbt Nordpolens is smälter. Han är mycket insatt i frågan och går inte att avfärdas. Likaså kom en FN-rapport före nyår som slog fast att det är människans påverkan som orsakar klimatförändringarna.
Det riktigt ruskiga är att även om vi nu sätter igång och vidtar alla åtgärder vi kan, så får det inte verkan för än om kanske 50 år. Det är som att stoppa en jättetanker, som är på väg åt fel håll. Ett blindspår är den planerade gasledningen i Östersjön till Tyskland och Europa.
Den kommer att förskjuta starten på anpassningen till miljövänligare energikällor. Med alla tänkbara påtryckningsmedel måste vi påverka vilka energikällor vi använder. Alla som ger upphov till koldioxidutsläpp måste beskattas hårt och avvecklas. Istället måste alla koldioxidfria energikällor stöttas och få bidrag för att utvecklas tekniskt. Den stora boven är bilismen. Det är nödvändigt att hitta nya bränslen till våra bilar, lastbilar och flygplan.
Tills vi hittar koldioxidfria bränslen till våra fordon måste vi använda kollektivtrafik. Och kollektivtrafikens bussar och tåg måste använda koldioxidfria bränslen. Vid nästa upphandling av kollektivtrafik på Gotland måste vi göra som i Östergötland, kräva koldioxidfria bränslen. Mer än 95 procent av bussarna i Linköping går på biogas. Målet måste vara att snabba på teknikutvecklingen till vätgasdrivna eller med andra energikällor drivna fordon. Jag tror att solenergin är en nyttig energikälla, som kan användas oändligt mycket mer än idag. Med rätt teknikutveckling. Om vi satsade lika stora forskningsinsatser och lika mycket pengar som på kärnkraften, på att hitta tekniksprånget för att få fram både värme och el från solenergin, skulle vi snabbare förbättra klimatförändringen.
På Gotland ska vi lämna oljan som energikälla. För uppvärmningen av hus är detta inget större problem. Till det finns så många olika bättre koldioxidfria alternativ. Men till våra fordon är det knepigare. Ett sätt att driva på teknikutvecklingen är att kommunen som stor uppköpare kräver koldioxidfri kollektivtrafik. Marknaden kan inte ensam lösa den nödvändiga energiomställningen. Och kärnkraften är en parentes. Men genom politiska beslut med begränsande lagar, subventioner och upphandling kan vi skynda på den tekniska utvecklingen, som behövs för att börja inbromsning av klimatförändringen.