Klimatfrågan största hotet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det handlar delvis om gasledningen i Östersjön, men allra mest planerna på den gasledning som planeras i Mellansverige. De tre organisationerna är rädda för naturgasens påverkan på klimatutvecklingen. De anser att det vore helt fel att släppa fram naturgas, eller fossilgas, som de kallar den, för det är ju en gas som har samma påverkan på klimatet som olja och kol. Fossilgasen ökar utsläppen av koldioxid, som negativt påverkar klimatet.
Tack och lov har den borgerliga regeringen genom näringsminister Mauds Olofsson satt stopp för att Sverige skulle få en ledning från den planerade gasledningen i Östersjön med rysk gas till Tyskland och Europa. Men uppenbarligen finns inte samma klara budskap om gasledningen i södra Sverige. Detta protesterar nu de tre organisationerna mot och kräver att miljöminister Andreas Carlgren sätter ner foten och säger nej till gas som energikälla i Sverige.
Det är bra att LRF och miljöintressena ryter till om klimatfrågan. Sveriges riksdag har beslutat att minska koldioxidutsläppen med 25 procent till 2020. Då är det helt omöjligt att satsa på fossilgas. Oljan ska bort liksom alla fossila bränslen. Istället gäller det att utveckla produktionen av biobränslena. Den planerade gasledningen i Östersjön går sannolikt inte att stoppa för det är så starka krafter bakom. Och det stora problemet är nog inte själva ledningens miljöpåverkan. Det stora problemet med gasledningen är att den kommer att skjuta upp många europeiska länders omställningen till koldioxidfria bränslen.
Klimatpåverkan från koldioxidutsläppen sker nu snabbare än man befarat. De åtgärder som måste till tar tid och det krävs forskning och politiska beslut. Det är som att stoppa en jättetanker, som med full fart är på väg åt fel håll. Därför är det så viktigt att ta varje steg åt rätt håll. Fortsatt användning av olja, kol och fossilgas är att gå åt fel håll. Utvecklingen av biobränslen, vindkraft, solenergi och miljövänliga bränslen till uppvärmning, elframställning och till våra fordon är det som kräver alla insatser av ekonomi och politik.