Ett fåtal politikområden utgör grunden för all annan politik därför att de drastiskt kan förändra förutsättningarna för snart sagt all mänsklig verksamhet.
Fred och nedrustning är en sådan fråga. En annan är miljön och då specifikt de klimatförändringar som redan fått effekter på havsnivå och väderfenomen. Efter en tid i debattens centrum i sek-lets början har de sjunkit undan, nästan till en bisak som nämns mer i förbifarten. Visst kommer miljöaspekten upp när vi diskuterar kalkbrytning och grundvatten eller när vi agerar för våra framtida kommunikationer men det djupa engagemanget har bleknat. Vi sorterar våra sopor men handlar mer. Skaffar snålspolande munstycke men duschar oftare. Köper lågenergilampor och fyller hem och trädgård med ljuspunkter.
Eftertraktade bostadsområden växer upp i farlig närhet av en vattenyta som om bara några decennier kan ligga betydligt högre. Vi hörde nyligen att det uppluckrade strandskyddet resulterat i ett kraftigt antal ökade dispenser i attraktiva områden på senare år. Jag tror inte att det var vad dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) ville. Men det har visat sig att det inte gick att hålla emot det hårda expolateringstrycket när dispensdörren väl öppnats. Det innebär hög status i vår kultur att bo nära vatten. Det är ju just därför strandskyddet behövs.
Här på Gotland har vi fortfarande tillgång till den allra största delen av vår 80 mil långa kust. Det är en av våra absolut största fördelar och något som vi måste vara oerhört rädda om. Det tror jag också att vi är.
Men när blir det riktig verkstad av omställningen till ett samhälle med förnybara energikällor? Det lär innefatta oss alla.
Göran Persson lanserade tanken på ett grönt folkhem. Det resulterade bland annat i klimatinvesteringsprogram som kombinerade miljöåtgärder med jobbskapande. Den visionen måste hållas levande fast programmet avskaffats.
- Sverige behöver ett regelverk för utsläppsminskning som ligger fast över regeringsskiften med utsläppsbudgetar och tak, på samma sätt som för finanspolitiken. Vi behöver en politik som kan ligga fast ända fram till 2050 och hålla ihop med en politik för jobb och välfärd, säger Socialdemokraten Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
Offentlig konsumtion, som välfärd och långsiktigt hållbar kollektivtrafik, ger mer klimatvinster än subvention av privata tjänster.
Huvudinriktningen för en S-märkt miljöpolitik ska vara åtgärder för energieffektivisering, ökad produktion av förnybar energi och minskade utsläpp av växthusgaser. Bland förslagen finns: nya klimatinvesteringsprogram, stöd till klimatinnovationer, biogasstöd till lantbruket och en nationell biogasstrategi och bättre stöd för solceller.